English
zaloguj / zarejestruj

Człowiek z żelaza

Andrzej Wajda
Man of Iron
Polska 1981 / 156’
Halka

Kawałek historii. Legendarny film Andrzeja Wajdy stanowi bezpośrednią, niemalże natychmiastową reakcję na wydarzenia z sierpnia 1980 roku w Polsce, próbę udokumentowania ustrojowo-społecznych przemian w całej ich złożoności. Granica między fikcją a rzeczywistością jest tutaj bardzo cienka i w gruncie rzeczy nieważna. W warstwie fabularnej Człowiek z żelaza jest swojego rodzaju sequelem Człowieka z marmuru. Posłuszny władzy dziennikarz wyrusza do Gdańska, aby przygotować kompromitujący materiał o jednym z najbardziej aktywnych działaczy komitetu strajkowego – synu przodownika pracy, o którym opowiada poprzedni film. Bohater, niepewny, przerażony i ciągle pijany, wchodzi pomiędzy idealistów a straceńców. Poznaje historie ludzi, którzy rzucili wyzwanie komunistycznej Polsce, krajowi niesprawiedliwości, propagandy, cenzury i zamordyzmu.

Piotr Mirski

nagrody

Cannes IFF 1981 - Palme d'Or, Prize of the Ecumenical Jury

Andrzej Wajda

(1926–2016) Wieszcz kina polskiego. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie i reżyserię na PWSF w Łodzi. Zadebiutował Pokoleniem, opowiadającym o dorastaniu grupy chłopców w czasie II wojny światowej. W swoich kolejnych filmach – KanalePopiele i diamencieLotnejKatyniu czy WałęsieCzłowieku z nadziei – również zajmował się najnowszą historią Polski. W 2000 roku otrzymał Oscara za całokształt twórczości. W 2011 roku odznaczono go Orderem Orła Białego.

Wybrana filmografia

1954 Pokolenie / A Generation

1956 Kanał / Canal

1958 Popiół i diament / Ashes and Diamonds

1959 Lotna / Speed

1981 Człowiek z żelaza / Man of Iron

2013 Wałęsa. Człowiek z nadziei / Walesa: Man of Hope

Twórcy

reżyseria Andrzej Wajda
scenariusz Aleksander Ścibor-Rylski
zdjęcia Edward Kłosiński
montaż Halina Prugar-Ketling
muzyka Andrzej Korzyński
obsada Jerzy Radziwiłowicz, Krystyna Janda, Marian Opania, Bogusław Linda, Janusz Gajos, Andrzej Seweryn
produkcja Zespół Filmowy X
właściciel praw CRF
język polski
barwa kolor