English
zaloguj / zarejestruj

Imperium zmysłów

Nagisa Ôshima
In the Realm of the Senses / Ai no korîda
Japonia, Francja 1976 / 103’
Halka Mikrokosmos

Imperium zmysłów Nagisy Ôshimy jest jednym z najważniejszych tytułów z nurtu arthouse'owych filmów erotycznych, do którego zaliczają się także Ostatnie tango w Paryżu Bernardo Bertolucciego, Szamanka Andrzeja Żuławskiego czy Love Gaspara Noégo. Zainspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia opowiada o parze kochanków pogrążających się w seksualnej obsesji. Związek bohaterów ma kanibalistyczny rys, oboje wydają się kierowani nie zwykłym pożądaniem, tylko dotkliwym fizycznym głodem, chęcią pożarcia partnera. Odnoszą się do siebie na zmianę czule i bezwzględnie, eksperymentują ze swoimi ciałami, szukają coraz silniejszych doznań. Z czasem ich świat kurczy się do czterech ścian, pośród których całymi dniami oddają się perwersyjnym grom. Film zawiera niesymulowane sceny seksu, dosadne nawet jak na współczesne standardy.

Piotr Mirski

nagrody

BFI Awards 1976 – Sutherland Trophy; Chicago IFF 1976 – Special Jury Prize; Hochi Film Awards 1976 – Best Actor; SESC Film Festival, Brazil 1981 – Critics Award for Best Foreign Film

Nagisa Ôshima

(1932–2013). Urodzony w Kioto, studiował na lokalnym uniwersytecie. Pracował jako krytyk i redaktor naczelny w magazynie filmowym. Nauczył się reżyserskiego fachu, będąc asystentem w wytwórni Shochiku. Był jednym z przedstawicieli Japońskiej Nowej Fali. Oprócz Imperium zmysłów do jego najważniejszych dzieł zalicza się m.in. Śmierć przez powieszenieCeremonię i Wesołych Świąt, pułkowniku Lawrence.

Wybrana filmografia

1968 Śmierć przez powieszenie / Kōshikei / Death by Hanging

1971 Ceremonia / Gishiki / The Ceremony

1976 Imperium zmysłów / Ai no korîda / In the Realm of the Senses

1983 Wesołych świąt, pułkowniku Lawrence / Merry Christmas, Mr. Lawrence

1999 Tabu / Gohatto / Taboo

Twórcy

reżyseria Nagisa Ôshima
scenariusz Nagisa Ôshima
zdjęcia Hideo Itô
montaż Patrick Sauvion, Keiichi Uraoka
muzyka Minoru Miki
obsada Tatsuya Fuji, Eiko Matsuda, Aoi Nakajima, Yasuko Matsui, Meika Seri
producent Anatole Dauman
produkcja Argos Films, Oshima Productions, Shibata Organisation
właściciel praw Tamasa
język japoński
barwa kolor