English
zaloguj / zarejestruj

Noce nad Zayanderud

Mohsen Makhmalbaf
The Nights of Zayandeh-Rood / Shabhaye Zayendeh-Rood
Iran 1990 / 65’
Mikrokosmos Pieniądz

Wielowątkowa opowieść o Iranie, która obejmuje trzy etapy w dziejach tego kraju: sprzed, w trakcie i po rewolucji. Irański mistrz ukazuje wydarzenia z dwóch różnych, ale uzupełniających się perspektyw. Śledzimy losy nie tylko starszego antropologa, wygłaszającego przed studentami surowe sądy na temat rodzimego społeczeństwa, lecz także jego córki, pracującej na ostrym dyżurze, gdzie wciąż ma do czynienia z niedoszłymi samobójcami. Oboje zawodowo zajmują się ciemną stroną swojego kraju; oboje też stają się tego kraju ofiarami. Film Mohsena Makhmalbafa jest dziełem wyklętym. Najpierw został brutalnie pocięty przez cenzurę, a potem permanentnie wycofany z dystrybucji. Dopiero po 26 latach od jego powstania udało się wykraść z archiwów kopię skróconej wersji. Film wydawał się pozbawiony kończyn – powiedział reżyser. Pomimo to wciąż oddychał, a jego historia i znaczenie nie zostały zaprzepaszczone.

Piotr Mirski

Mohsen Makhmalbaf

Rocznik 1957. Jest jedną z najbardziej prominentnych figur irańskiego kina. W młodości należał do grupy politycznych bojowników; za swoją działalność trafił na kilka lat do więzienia. Już na wolności rozpoczął karierę reżysera. Zrealizował takie cenione filmy jak Chwila niewinności, Dywan czy Kandahar. Ponadto założył szkołę filmową, w której uczyli się członkowie jego rodziny, żona Marzieh Meshkini, córki Samira i Hana oraz syn Maysam.

Wybrana filmografia

1990 Noce nad Zayanderud / Shabhaye Zayendeh-Rood / The Nights of Zayandeh-rood

1996 Dywan / Gabbeh

1996 Chwila niewinności / Nun va Goldoon / A Moment of Innocence

2001 Kandahar / Safar e Ghandehar

2014 Prezydent / The President

Twórcy

reżyseria Mohsen Makhmalbaf
scenariusz Mohsen Makhmalbaf
zdjęcia Ali Reza Zarrindast
montaż Mohsen Makhmalbaf
muzyka Alireza Eftekhari, Iraj
obsada Manuchehr Esmaili, Mojgan Naderi, Parvaneh Goharani, Zaynab Rahdari, Mehrdad Farid
producent Mohsen Makhmalbaf
produkcja Makhmalbaf Film House
właściciel praw Moshen Makhamalbaf
język perski
barwa kolor