English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

1945

Ferenc Török
Węgry 2017 / 91’
napisy: polskie i angielskie
13 powrotów Arábia

Czarno-biały portret małej węgierskiej miejscowości u schyłku wojny. Podobnie jak w Idzie Pawła Pawlikowskiego czy Białej wstążce Michaela Hanekego, i tu mroczne wspomnienia tragicznych zdarzeń nie dają o sobie zapomnieć. Całe miasteczko przygotowuje się do ślubu syna poważanego urzędnika miejskiego, gdy na dworzec przyjeżdża dwóch tajemniczych Żydów z drewnianymi skrzynkami. Mieszkańcy obawiają się, że przybyli odebrać należące do ich przodków majątki. Sytuacja szybko wymyka się spod kontroli. Wtargnięcie w życie hermetycznej wspólnoty prowadzi do ujawnienia skrywanych przez lata wyrzutów sumienia. Scenariusz filmu Ferenca Töröka powstał na podstawie opowiadania węgierskiego pisarza Gábora T. Szántó. Surowe i precyzyjne kadry cenionego operatora Eleméra Ragályia sugestywnie oddają atmosferę malowniczej osady. 1945 to klaustrofobiczne spojrzenie na moralną degenerację straumatyzowanego społeczeństwa i uniwersalna metafora nawiązująca do filmów rozliczeniowych Węgierskiej Nowej Fali.

Marcin Radomski

nagrody

Berlin IFF 2017 - Panorama Audience Award

Seanse

Start sprzedaży biletów: 19 lipca, godz. 12:00.
cz 10 sie, 18:45knh 2
Spotkanie z twórcami
pt 11 sie, 15:45knh 3
Spotkanie z twórcami
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

227 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Ferenc Török

Reżyser i scenarzysta urodzony w Budapeszcie. Studiował reżyserię filmową i telewizyjną na Uniwersytecie Sztuki Filmowej i Teatralnej w Budapeszcie. Jego filmy były pokazywane i nagradzane na wielu międzynarodowych festiwalach. Laureat Pro Cultura Urbis Award (2005) i Bela Balozs Award (2008), członek Europejskiej Akademii Filmowej. Jego najnowszy film 1945 był prezentowany w sekcji Panorama na festiwalu w Berlinie.

Filmografia

2001 Moszkva tér / Moscow Square

2004 Szezon / Eastern Sugar

2007 Overnight

2011 Isztambul / Istanbul

2014 Senki Szigete / Noman's Island

2017 1945

Twórcy

reżyseria Ferenc Török
scenariusz Gábor T. Szántó, Ferenc Török, Krisztina Esztergályos
zdjęcia Elemér Ragályi
montaż Béla Barsi
muzyka Tibor Szemzö
obsada Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel
producent Iván Angelusz, Péter Reich, Ferenc Török
produkcja Katapult Film
właściciel praw Hungarian FIlm Institute
nagrody Berlin IFF 2017 - Panorama Audience Award
język węgierski, rosyjski
barwa cz.-b.