English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Dzikie róże

Anna Jadowska
Wild Roses
Polska 2017 / 90’
napisy: angielskie
Arábia Dziwne ptaki

Ewa wychodzi ze szpitala i wraca do rodzinnego miasteczka, gdzie pod opieką matki zostawiła dwoje dzieci: zbuntowaną córkę Marysię, która właśnie ma przystąpić do pierwszej komunii, i malutkiego synka Jasia. Ich ojciec pracuje w Norwegii, ciężar prowadzenia domu spada więc na barki Ewy, którą adoruje nastoletni Marcel. Co może wydarzyć się między nimi pośród tytułowych dzikich róż? W rolę Ewy wcieliła się znakomita Marta Nieradkiewicz (Płynące wieżowce, Kamper), z którą reżyserka Dzikich róż, Anna Jadowska, współpracowała już przy swoim poprzednim filmie Z miłości. Jej najnowsze dzieło, zadedykowane pamięci matki, kręcono na Dolnym Śląsku w okolicach Oleśnicy, rodzinnych stronach Jadowskiej. Poetycko sfilmowany przez Małgorzatę Szyłak (Komunia) dramat rodzinny, biorąc pod lupę społeczne oczekiwania stawiane kobietom, zadaje podstawowe pytania o naturę relacji rodzic-dziecko i istotę macierzyństwa.

Adam Kruk

Seanse

Start sprzedaży biletów: 19 lipca, godz. 12:00.
so 05 sie, 19:15knh 9
Spotkanie z twórcami
nd 06 sie, 13:15knh 9
Spotkanie z twórcami
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

346 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Anna Jadowska

Ukończyła filologię polską we Wrocławiu i reżyserię w Łodzi. Pracowała dla radia i telewizji (seriale Królowie przedmieściaGenerał czy Niania w wielkim mieście). Po Dotknij mnie, głośnym debiucie nakręconym wspólnie z Ewą Stankiewicz, kontynuowała karierę reżyserską. W centrum swoich filmów często stawia bohaterki zmagające się z nieprzyjazną rzeczywistością. Tak było w Teraz ja z Agnieszką Warchulską, dokumencie Trzy kobiety czy najnowszych Dzikich różach.

Wybrana filmografia

2003 Dotknij mnie / Touch Me (co-dir.)

2004 Teraz ja / It's Me Now

2009 Generał – zamach na Gibraltarze / General: the Coup at Gibraltar

2012 Z miłości / Out of Love

2013 Trzy kobiety / Three Women (doc.)

2016 Dzikie róże / Wild Roses

Twórcy

reżyseria Anna Jadowska
scenariusz Anna Jadowska
zdjęcia Małgorzata Szyłak
montaż Anna Mass
muzyka Agnieszka Stulgińska
obsada Marta Nieradkiewicz, Michał Żurawski, Natalia Bartnik, Halina Rasiakówna
producent Roman Jarosz, Izabela Igel
produkcja Alter Ego Pictures
właściciel praw Alter Ego Pictures
język polski
barwa kolor