English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Gdy zapadnie zmrok

Anocha Suwichakornpong
By the Time It Gets Dark / Dao khanong
Tajlandia, Francja, Katar, Holandia 2016 / 105’
napisy: polskie i angielskie
Dziwne ptaki Idealna przyszłość

Reżyserka przeprowadza wywiad z pisarką, jedyną ocaloną z masakry studentów, do której doszło na Uniwersytecie Thammasat w 1976 roku. Pracująca w hotelu dziewczyna zmienia miejsca pobytu i pracy. Gwiazda popkultury, aktor i piosenkarz, bierze udział w kolejnych projektach. Suwichakornpong z fragmentów codzienność układa poetycką mozaikę. Scena realnego życia nieustannie zamienia się w plan filmowy. To dopiero drugi pełnometrażowy film reżyserki Zwyczajnej historii (nagrodzonej Grand Prix Nowych Horyzontów w 2010 roku), jednak jej styl jest imponująco wyrazisty. To obok Apichatponga Weerasethakula, Adityi Assarata czy Pen-eka Ratanaruanga jedna z najciekawszych postaci tajlandzkiego kina. Autorka w oryginalny sposób łączy przeciwności: rzeczywistość z fikcją, przeszłość z teraźniejszością, politykę z nieskrępowaną wyobraźnią, delikatność z brutalnością. Opowiada o współczesnej Tajlandii poprzez wrażenia, urywki, szelesty, plamy światła i fragmenty wspomnień.

Agnieszka Szeffel

nagrody

QCinema IFF 2016 - Special Citation; Thailand National Film Association Awards 2017 - Best Picture, Director, Editing

Seanse

Start sprzedaży biletów: 19 lipca, godz. 12:00.
pt 11 sie, 12:45knh 2
so 12 sie, 18:45knh 2
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

221 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Anocha Suwichakornpong

Urodzona w Tajlandii w 1976 roku, studiowała sztukę i kulturoznawstwo w Wielkiej Brytanii. W 2006 roku ukończyła studia filmowe na Uniwersytecie Columbia, gdzie była stypendystką Hollywood Foreign Press Association. W tym samym roku brała udział w Berlinale Talent Campus. Jest współzałożycielką Electric Eel Films, firmy produkującej niezależne tajlandzkie filmy. Jej dyplomowy film Graceland był pierwszym tajlandzkim filmem krótkometrażowym zakwalifikowanym do programu MFF w Cannes. Jej nagrodzony w Rotterdamie pełnometrażowy debiut Zwyczajna historia zdobył Grand Prix na MFF T-Mobile Horyzonty w 2010 roku. W 2011 roku była jednym z jurorów Międzynarodowego Konkursu Nowe Horyzonty. Gdy zapadnie zmrok jest jej drugim pełnym metrażem.

Wybrana filmografia

2006 Graceland (short)

2008 Duj jit jai / Like. Real. Love (short)

2008 Jai (short)

2009 Zwyczajna historia / Jao nok krajok / Mundane History

2010 All That Remains (short)

2010 Breakfast, Lunch, Dinner (co-dir.)

2012 Pohn talay / Overseas (short, co-dir.)

2015 Thursday (short, co-dir.)

2016 Gdy zapadnie zmrok / Dao kanong / By the Time It Gets Dark

Twórcy

reżyseria Anocha Suwichakornpong
scenariusz Anocha Suwichakornpong
zdjęcia Ming-Kai Leung
montaż Lee Chatametikool, Machima Ungsriwong
muzyka Wuttipong Leetrakul
obsada Arak Amornsupasiri, Apinya Sakuljaroensuk, Achtara Suwan
producent Anocha Suwichakornpong, Soros Sukhum, Lee Chatametikool
produkcja Electric Eel Films
właściciel praw Luxbox
nagrody QCinema IFF 2016 - Special Citation; Thailand National Film Association Awards 2017 - Best Picture, Director, Editing
język tajski
barwa kolor