English
zaloguj / zarejestruj

Los Feliz

Edgar Honetschläger
Austria 2016 / 102’
Księżyc Jowisza Nocturama

Moja przyjaciółka zniknęła, zabiłam diabła, a Chińczycy opanowali świat – nie są to fragmenty kuluarowych rozmów prowadzonych na oddziale zamkniętym, lecz szybkie sprawozdanie z tego, co czeka na widza w najnowszym filmie Edgara Honetschlägera. Kiedy padają te słowa, aspirująca gwiazda w kostiumie Dorotki z Czarnoksiężnika z Krainy Oz jakby nigdy nic poprawia makijaż. Bo z Los Feliz jest jak z filmem Victora Fleminga, z tym że żółta brukowana droga trojga bohaterów zamiast do Szmaragdowego Grodu zmierza z Rzymu do Hollywood – z kolebki renesansu ku epicentrum masowo produkowanych obrazów. Tej filmowej podróży towarzyszy w tle nawinięta na wałki, obracająca się panorama. Jednak to tylko część przedstawionej historii. Drugie pół to filozoficzny traktat, lewicujący po Godardowsku, mieszający haiku z reklamowymi sloganami, zderzający kulturę Wschodu z Zachodem w formie efektownych maksym. Maksym o tym, że zbyt często natrafiamy na zwykłe 3D tam, gdzie oczekiwalibyśmy głębi.

Maciej Stasiowski

nagrody

Diagonale Prize for Sound Design (Best Sound Design of a Feature Film)

Edgar Honetschläger

Urodził się w Linzu, ale ani w Austria, ani jakiekolwiek inne miejsce nie zatrzymało go na dłużej. Cztery lata w Stanach Zjednoczonych, dziesięć w Japonii, potem jeszcze Włochy i Brazylia - podróżnictwo Honetschlägera przekłada się na wielojęzyczność jego filmów, zarówno jeśli chodzi o wielość prezentowanych kultur, religii i filozofii, jak i dosłownie, w ścieżce dźwiękowej. Reżyser tworzy dokumenty (Omsch), filmowe eseje (L+RMorze i tort) i fabuły (debiutancki MilkAun). W najnowszym filmie pokazuje się również w roli malarza.

Filmografia

1997 Milk

2000 L + R (doc.) 

2002 Enduring Freedom

2003 Morze i tort / Il mare e la torta (doc.)

2005 Erni (short)

2008 Beijing Holiday (short)

2011 AUN - Początek i koniec wszech rzeczy / AUN: The Beginning and the End of All Things

2013 Omsch (doc.) 

2016 Los Feliz

Twórcy

reżyseria Edgar Honetschläger
scenariusz Edgar Honetschläger
zdjęcia Piergiorgio Bottos, Daniel Hollerweger
montaż Stefan Fauland, Edgar Honetschläger, Yorgos Mavropsaridis
muzyka Mike Harding (music adviser)
obsada Pauline Acquart, Philippe Spall, Yukika Kudo, Fabio Camilli, Cosimo Cinieri, Antonio Salines
producent Edgar Honetschläger, Robert Shulevitz
produkcja Edoko Institute Film Production
właściciel praw Edgar Honetschlager
język angielski, włoski, chiński, japoński
barwa kolor