English
zaloguj / zarejestruj

Kochankowie jednego dnia

Philippe Garrel
Lover for a Day / L'amant d'un jour
Francja 2017 / 76’
Kobieta, która odeszła Księżyc Jowisza

Po bolesnym rozstaniu z chłopakiem Jeanne (Esther Garrel) zamieszkuje u ojca (Éric Caravaca). Na miejscu okazuje się, że aktualna partnerka mężczyzny (Louise Chevillotte) jest w wieku jego córki. Choć sytuacja wydaje się wyjątkowo niezręczna, wszyscy troje muszą wypracować zasady wspólnego życia. W Kochankach jednego dnia Philippe Garrel (bohater retrospektywy 15. NH) potwierdza, że jest specjalistą od kameralnych dramatów obyczajowych. Twórca Dzikiej niewinności udowadnia również, że pozostaje jednym z najbardziej wyrazistych autorów współczesnego kina. O specyfice stylu Garrela świadczy choćby ogromna wrażliwość na słowo. Bohaterowie filmu z jednakowym wdziękiem potrafią rozmawiać o uczuciach, filozofii i polityce. Poetycki charakter dialogów doskonale komponuje się z liryzmem warstwy formalnej. Atutem francuskiego tytułu są zarówno pieczołowicie skomponowane, czarno-białe kadry, jak i dyskretna, impresyjna muzyka autorstwa Jeana-Louisa Auberta.

Piotr Czerkawski

nagrody

Cannes Film Festival 2017 - SACD Prize

Philippe Garrel

Urodzony w 1948 roku francuski reżyser, syn znanego aktora Maurice'a Garrela, jeden z najważniejszych kontynuatorów francuskiej Nowej Fali. Zadebiutował już w wieku 16 lat filmem Skłócone dzieci. Jego filmy to liryczne autoportrety, kinofilskie hołdy dla ulubionych twórców i krytyczne portrety społeczeństwa. Jego pierwszym wielkim sukcesem było Skryte dziecko, za które otrzymał w 1979 roku Nagrodę Jeana Vigo. Do najważniejszych filmów Garrela należą także Liberté, la nuitDzika niewinność i nawiązujący do wydarzeń Maja '68 Zwyczajni kochankowie.

Wybrana filmografia

1979 Sekretne dziecko / L'enfant secret / The Secret Child

1991 Nie słyszę już gitary / J'entends plus la guitare / I Don't Hear the Guitar Anymore

1984 Liberté, la nuit / Liberty at Night

1999 Powiew nocy / Le vent de la nuit / Night Wind

2005 Zwyczajni kochankowie / Les amants réguliers / Regular Lovers

Twórcy

reżyseria Philippe Garrel
scenariusz Jean-Claude Carrière, Caroline Deruas-Garrel, Philippe Garrel, Arlette Langmann
zdjęcia Renato Berta
montaż François Gédigier
muzyka Jean-Louis Aubert
obsada Éric Caravaca, Esther Garrel, Louise Chevillotte
producent Saïd Ben Saïd, Michel Merkt
produkcja SBS Productions, ARTE France Cinéma, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporains
polski dystrybutor Aurora Films
język francuski
barwa cz.-b.