English
zaloguj / zarejestruj

Na pokuszenie

Sofia Coppola
The Beguiled
USA 2017 / 94’
Manifesto Niemiłość

Kapitalnie sfotografowana opowieść o wojnie secesyjnej widzianej z perspektywy kobiet. Gdy mężczyźni przelewają krew na froncie, grupa uczennic pod przewodnictwem wychowawczyń Marthy i Edwiny próbuje żyć normalnie. Czas dzielą między naukę francuskiego i dobrych manier a codzienne obowiązki. Monotonię zakłóca John McBurney, ranny żołnierz, którego jedna z dziewcząt znajduje podczas grzybobrania. Przybycie mężczyzny staje się wielkim wydarzeniem w życiu pań i panien: w ruch idą suknie, biżuteria i schowana na specjalną okazję whisky, a dawny porządek trzęsie się w posadach, bo stojące dotąd na szczycie hierarchii Martha i Edwina wcale nie cieszą się największą atencją gościa. W remake'u Oszukanego z Clintem Eastwoodem nagrodzona za reżyserię w Cannes Sofia Coppola po raz kolejny opowiada o uwalniającej się z ciasnego gorsetu seksualności. Jednocześnie pozwala sobie na zaskakujący, ironiczny ton. 

Artur Zaborski

nagrody

Cannes IFF 2017 - Best Director

Sofia Coppola

Urodzona w 1971 roku w Nowym Jorku. Najmłodsze dziecko Francisa Forda Coppoli. Jako niemowlę występowała w filmach ojca (m.in. w scenie chrztu w pierwszej części Ojca chrzestnego). W 1999 roku zadebiutowała reżysersko filmem Przekleństwa niewinności. Za drugi film, Między słowami z 2003 roku, była nominowana do Oscara za reżyserię jako trzecia w historii kobieta (i pierwsza Amerykanka). Za czwarty film, Somewhere. Między miejscami, zdobyła Złotego Lwa na festiwalu w Wenecji.

Filmografia

1999 Przekleństwa niewinności / The Virgin Suicides

2003 Między słowami / Lost in Translation

2006 Maria Antonina / Marie Antoinette

2010 Somewhere. Między miejscami / Somewhere

2013 Bling Ring

2016 Na pokuszenie / The Beguiled

Twórcy

reżyseria Sofia Coppola
scenariusz Sofia Coppola (based on the novel by Thomas Cullinan)
zdjęcia Philippe Le Sourd
montaż Sarah Flack
muzyka Phoenix
obsada Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell, Angourie Rice, Oona Laurence
producent Roman Coppola, Sofia Coppola, Youree Henley
produkcja American Zoetrope, FR Productions
polski dystrybutor UIP
język angielski
barwa kolor