English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Fantastyczna kobieta

Sebastián Lelio
A Fantastic Woman / Una mujer fantástica
Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017 / 104’
napisy: polskie i angielskie
A Ghost Story Happy End

Film otwierają ujęcia wodospadu Iguazú – wspólna wycieczka do tego cudu natury ma być prezentem Orlanda (Francisco Reyes) dla znacznie od niego młodszej partnerki Mariny (Daniela Vega). Pretekstem są jej urodziny, które para spędza w Santiago na romantycznej kolacji i tańcach. Po powrocie do mieszkania mężczyzna nieoczekiwanie słabnie. Marina zabiera go do szpitala, gdzie musi skonfrontować się z rodziną Orlanda, a także z wrogo nastawioną służbą zdrowia i policją. Wskutek tragicznych wydarzeń musi zawalczyć o prawo do swojego uczucia, godności, a nawet przeżywania żałoby. Fantastyczna kobieta to kolejny po Glorii portret narysowany wyraźną kreską przez chilijskiego reżysera Sebastiána Lelio, który wykazał się wyczuciem, powierzając główną rolę debiutantce. Film był wydarzeniem tegorocznego Berlinale, gdzie zdobył nagrodę za scenariusz oraz Teddy Award, przyznawaną filmom o tematyce LGBTQ.

Adam Kruk

Seanse

Start sprzedaży biletów: 19 lipca, godz. 12:00.
wt 08 sie, 12:45knh 1
priorytet karnetów i akredytacji
śr 09 sie, 15:45knh 1
Spotkanie z twórcami
priorytet biletów
so 12 sie, 12:45knh 1
Spotkanie z twórcami
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

816 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Sebastián Lelio

Reżyser, scenarzysta i producent filmowy, uznawany za jedną z najważniejszych postaci współczesnej kinematografii chilijskiej. Urodził się w Argentynie, młodość spędził w USA i Chile, gdzie ukończył szkołę filmową. W pełnym metrażu zadebiutował Świętą rodziną (Nagroda Publiczności 6. MFF Nowe Horyzonty). Jego dwa ostatnie filmy triumfowały na MFF w Berlinie: Glorię nagrodzono za rolę Pauliny Garcíi, a Fantastyczną kobietę za scenariusz. Obecnie pracuje z Rachel Weisz nad anglojęzycznym filmem Disobedience.

Filmografia

2005 Święta rodzina / La sagrada familia / The Sacred Family

2009 Narodzenie / Navidad / Christmas

2011 Rok tygrysa / El año del tigre / The Year of the Tiger

2013 Gloria

2017 Fantastyczna kobieta / Una mujer fantástica / A Fantastic Woman

Twórcy

reżyseria Sebastián Lelio
scenariusz Sebastián Lelio, Gonzalo Maza
zdjęcia Benjamín Echazarreta
montaż Soledad Salfate
muzyka Matthew Herbert
obsada Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera
producent Pablo Larrain, Juan de Dios Larraín, Sebastián Lelio, Gonzalo Maza
produkcja Muchas Gracias, Setembro Cine, Participant Media, Komplizen Film
polski dystrybutor Gutek Film
język hiszpański
barwa kolor