English
zaloguj / zarejestruj

Gdy o Niemczech myślę w nocny czas

Romuald Karmakar
If I Think of Germany at Night / Denk ich an Deutschland in der Nacht
Niemcy 2017 / 105’
CHOMIKi Gdzie jest Rocky II?

Romuald Karmakar kulturę techno bada na chłodno, niczym socjolog. Przedstawia didżejów jako wynalazców, szukających nowych rozwiązań dźwiękowych. Film otwiera długie ujęcie piramidy kabli, konsoli, wzmacniaczy, keyboardów  to laboratorium dźwięków Ricardo Villalobosa, który obok Sonji Moonear, Aty, Romana Flügela i Move D jest bohaterem tego dokumentu. Jednym z mitów na temat techno jest przeświadczenie, że to muzyka łatwa do zrozumienia. Brzmienie okazuje się zredukowane do elementów zasadniczych, ale właśnie z powodu minimalistycznego rusztowania detale są subtelne. DJ Ata porównuje techno do dywanu. Każdy może go zobaczyć, ale żeby rozpoznać jego strukturę, trzeba zainwestować czas i uwagę. U Karmakara naiwne pytania i banalne odpowiedzi przeradzają się w zaskakujące hipotezy. Czy popularne imprezy połączyły Niemców po 1991 roku? Czy techno jest nowym romantyzmem, a jego twórcy to eskapiści o inklinacjach do społecznych utopii, poszukiwacze duchowości chcący czuć więcej i mocniej? Nie na darmo tytuł filmu to cytat z wiersza Heinricha Heinego Nocne myśli.

Dj ATA pt 04 sie, 23:30 klub

Ewa Szabłowska

Romuald Karmakar

Reżyser i artysta wizualny francuskiego pochodzenia. Urodził się w 1965 roku w Wiesbaden, w Niemczech. W 1994 roku założył własną firmę producencką Pantera Film. Jego debiut fabularny Morderca w 1995 roku został wyróżniony na festiwalu filmowym w Wenecji Coppa Volpi, nagrodą dla najlepszego aktora (Götz George). Karmakar jest twórcą słynnej klubowej trylogii (196 BPMBetween the Devil and the Wide Blue SeaVillalobos, 10. NH), która zajmuje się tematyką muzyki elektronicznej i kultury klubowej jako najważniejszego aktywizmu kulturalnego XXI wieku. W 2013 roku reżyser reprezentował Niemcy na Biennale Weneckim, a w 2017 został zaproszony do udziału w 14. Documenta w Atenach i w Kassel.

Filmografia

1987 Coup de Boule (short, doc.)

1989-92 Warheads (doc.)

1995 Morderca / Der Totmacher

2000 Manila

2000 Das Himmler-Projekt (doc.)

2002 196 BMP (doc.)

2005 Between the Devil and the Wide Blue Sea (doc.)

2009 Villalobos (doc.)

2011 Die Herde des Herrn (doc.)

2012 Angriff auf die Demokratie - Eine Intervention

2017 Denk ich an Deutschland in der Nacht / If I Think of Germany at Night 

Twórcy

reżyseria Romuald Karmakar
zdjęcia Frank Griebe, Dirk C. Lütter, Johannes Louis
montaż Robert Thomann, Anne Fabini
dźwięk Filip Forberg, Benjamin Krüger, Paul Oberle
obsada Ricardo Villalobos, Sonja Moonear, Ata, Roman Flügel, David Moufang/Move D
producent Andro Steinborn
produkcja Arden Film
właściciel praw Stray Dogs
język niemiecki, francuski
barwa kolor