English
zaloguj / zarejestruj

The World Is Mine

Ann Oren
Izrael 2017 / 68’
Strzał! Psycho-duchowa mantra Rocka Wir

Ikona futurystycznej popkultury, turkusowowłosa Hatsune Miku, to najsłynniejsza wirtualna piosenkarka na świecie. Jej głos generowany jest przez vocaloid, na koncertach zaś gwiazda „występuje” jako śpiewający i tańczący hologram. W tej postaci pojawiła się m.in. jako oficjalny support Lady Gagi. Ten niezwykły fenomen udowadnia, że nie trzeba dysponować ciałem i duszą, by inspirować tłumy: fani i fanki nie tylko tworzą teksty i muzykę piosenek Hatsune, lecz także oddają jej swoje ciała. Utalentowani wielbiciele ciągle ją odtwarzają, dlatego ona nigdy nie umrze. Jest kreatywną prowokatorką. Kolektywną fantazją. Społecznym klejem. Jest przyszłością. Ann Oren wnika w fandom Hatsune Miku, przybierając tożsamość nie tyle hologramowej gwiazdki, ile jej japońskiej fanki-cosplayerki. Bada performatywną naturę cosplayingu (przebierania się i wchodzenia w rolę fikcyjnych postaci), hybrydowej przestrzeni, gdzie rzeczywistość rozmywa się w fetyszystycznych fantazjach i popkulturowych kliszach. Perypetie Oren w fikcyjnym świecie Hatsune Miko, opowiedziane za pomocą piosenek, niejasnych erotycznych epizodów i spotkań z postaciami o mętnym statusie ontologicznym, przypominają przygody współczesnej Alicji w wirtualnej krainie czarów.

Ewa Szabłowska

Ann Oren

Artystka wizualna i reżyserka. Pochodzi z Tel Awiwu, na studia wyjechała do Nowego Jorku, gdzie skończyła School of Visual Arts. Jej filmy, instalacje i prace wideo skupiają się na performatywnej stronie współczesnego życia: fikcyjnych personach zaludniających media społecznościowe, ekshibicjonizmie i voyeuryzmie zwykłych ludzi, teatralności codziennych sytuacji.

Wybrana filmografia

2001 Hunky Dory (short)

2003 Poise (short)

2004 Excercises in Separation (short)

2010 NATASHA S.O.S (short)

2011 The Audition (short)

2012 Penelope (short)

2013 TMWQ (short)

2016 DEUX FEMMES (for Man Ray)

2016 InContact

2017 The World Is Mine

Twórcy

reżyseria Ann Oren
zdjęcia Hiroki Iwai
muzyka Manuela Schininá, yukky
obsada Ann Oren, "umekichi", "yukky"
producent Ann Oren, Motomi Haruyama, Dafne Narvaez Berlfein
właściciel praw Mimesis Films
język angielski, japoński
barwa kolor