English
zaloguj / zarejestruj

78/52

Alexandre O. Philippe
USA 2017 / 91’
1996 Lucy i trupy w basenie CHOMIKi

Być może nie ma drugiej tak kluczowej dla historii kina sceny co prysznicowa sekwencja z Psychozy, arcydzieła Alfreda Hitchcocka z 1960 roku. Niezależnie od tego, ile razy była zacytowana czy sparodiowana, kiedy ogląda się ją w 2017 roku, nadal ma moc. 78/52 jest jej dekonstrukcją przeprowadzoną w najdrobniejszym szczególe. Tytuł odnosi się do liczby ustawień kamery i cięć w trwającej trzy minuty scenie. Sam Hitchcock poświęcił jej cały tydzień. Legendarne stały się anegdoty o hektolitrach sosu czekoladowego udającego w czarno-białym filmie krew czy o Marli Renfro zastępującej Janet Leigh w rozebranych scenach. Reżysera Alexandra Philippe'a (The People vs. George Lucas, Doc of the Dead) interesuje najbardziej wpływ, jaki ta sekwencja wywarła na rozwój globalnej popkultury. A odcisnęła piętno na kilku pokoleniach twórców i widzów, począwszy od Guillermo del Toro i Gusa Van Santa, który w 1998 roku odtworzył scena po scenie cały film w kolorze, skończywszy na psychofanach młodego pokolenia takich jak Elijah Wood.

Ewa Szabłowska

nagrody

Calgary Underground FF 2017 - Best Documentary Feature

Alexandre O. Philippe

Reżyser, scenarzysta, producent filmowy. Zdeklarowany, choć krytyczny fan Gwiezdnych wojen. Urodził się w Genewie, pracuje w USA. Jest badaczem i wielkim fanem popkultury, za swoje filmy otrzymał kilka międzynarodowych nagród. Jego Skandalista George Lucas (American Film Festival 2011) jest najczęściej odtwarzanym dokumentem na Netfliksie.

Filmografia

2003 Chick Flick: The Miracle Mike Story (doc.)

2004 Earthlings: Ugly Bags of Mostly Water (doc.)

2006 Left (short)

2008 The Spot (doc., short)

2009 Inside (short)

2010 Skandalista George Lucas / The People vs. George Lucas (doc.)

2014 Doc of the Dead (doc.)

2017 78/52 (doc.)

Twórcy

reżyseria Alexandre O. Philippe
scenariusz Alexandre O. Philippe
zdjęcia Robert Muratore
montaż Jon Hegel
muzyka Jon Hegel
obsada Walter Murch, Peter Bogdanovich, Guillermo del Toro, Jamie Lee Curtis, Osgood Perkins, Danny Elfman, Eli Roth, Elijah Wood, Daniel Noah, Josh Waller, Bret Easton Ellis, Gary Rydstrom, Shannon Mills, Illeana Douglas, Marli Renfro
producent Kerry Deignan Roy
produkcja Dogwoofli Roth, Elijah Wood, Daniel Noah, Josh Waller, Bret Easton Ellis, Gary Rydstrom, Shannon Mills, Illeana Douglas, Marli Renfro
właściciel praw Dogwoof
język angielski
barwa cz.-b.