en

Sarajewa pieśni o nieszczęściu

Sarajevo Songs of Woe
reż. Fred Kelemen
Bośnia i Hercegowina, Niemcy 2016 / 140’
napisy: polskie i angielskie

Trzy przepełnione smutkiem pieśni ze współczesnego Sarajewa, gdzie Fred Kelemen przez lata był wykładowcą w Film Factory, szkole filmowej założonej przez Bélę Tarra. Czarno-biała Blue Ballad for Lovers opowiada o niełatwej relacji pary kochanków - reżysera codziennie wychodzącego z kamerą do miasta i uzależnionej od niego niepełnosprawnej dziewczyny. Być może realizowane przez młodego mężczyznę filmowe impresje są listami miłosnymi do kobiety, z którą inaczej nie potrafi się porozumieć, być może - formą ucieczki z dusznego związku. Bohaterami Blue Psalm for Wolves są bezdomne sarajewskie psy podglądane nocą w zaułkach i na obrzeżach miasta. To przejmująca wiwisekcja samotności w tłumie, opowieść o ludzkim okrucieństwie i obojętności, o podobieństwie w upadku. W Blue Rondo for Survivors Kelemen subtelnie rozdrapuje wojenne rany. Dawny żołnierz wraca z wygnania, na które skazała go pamięć o zbrodniach, jakie popełnił i szuka kontaktu z porzuconą rodziną, ale też z własną traumą, wojną i związanymi z nią namiętnościami.

Opracowanie: Agnieszka Szeffel

Fred Kelemen

Reżyser, operator i producent filmowy. Urodził się w 1964 roku w Berlinie Zachodnim. Studiował malarstwo, muzykę, filozofię, religioznawstwo i teatrologię. Zanim rozpoczął studia w szkole filmowej (DFFB) w Berlinie w 1989 roku, pracował w różnych teatrach jako asystent reżysera. Ukończył uczelnię z dyplomem reżysera i operatora. Jego film dyplomowy Przeznaczenie otrzymał Niemiecką Nagrodę Filmową w 1995 roku. Współpracował jako operator z kilkoma reżyserami: Josephem Pitchhadze, Bélą Tarrem, Rudolfem Thome, Gariném Torossianem. Od 2000 roku wyreżyserował kilka spektakli teatralnych w Niemczech. Prowadzi warsztaty i wykłady na uczelniach na całym świecie. 

Filmografia:

1993 Kalyi - czas mroku / Kalyi - Zeit der finsternis / Kalyi - Age of Darkness

1994 Przeznaczenie / Verhängnis / Fate

1997 Mróz / Frost

1999 Zmierzch / Abendland / Nightfall

2005 Upadek / Krisana / Fallen

2016 Sarajewa pieśni o nieszczęściu / Sarajevo Songs of Woe

Twórcy

reżyseria Fred Kelemen
scenariusz Fred Kelemen
zdjęcia Fred Kelemen (DoP), Andreea Dobre, Irfan Brković, Dario Sekulowski, Orlin Stanchew, Radu Voinea, Naum Doksevski, Ana-Maria Draghici, Flóra Fecske, Claudia Kovács, Lev Predan Kowarski
montaż Fred Kelemen, Friederike Schuchardt, Annett Ilijew
muzyka Zoe Polanski
obsada Edin Avdagić, Balázs Bodolai, Iskra Jirsak, Ivana Pavlakovikj, Jovana Stojiljković, Szandra Guary, Iulia Ciochina, Doroteja Nadrah, Katarina Nikšić, Blaž Setnikar, Aja Štukan, Slaven Došlo, Sorin Dobrin
producent Fred Kelemen
właściciel praw Kino Kombat
język angielski, bośniacki
barwa kolor i cz.-b.