en

Kraina małych ludzi

Land of the Little People / Medinat hagamadim
reż. Yaniv Berman
Izrael, Palestyna 2016 / 83’
napisy: polskie i angielskie

Alarm, mobilizacja, działania zbrojne. W Izraelu wybucha kolejna wojna. W miasteczku rodziny żegnają żołnierzy i rozpoczyna się gorączkowe oczekiwanie na powrót bohaterów wojennych”. Każdy na kogoś czeka albo kogoś stracił. Dla grupki miejscowych dzieciaków początek działań zbrojnych paradoksalnie oznacza czas wolności. Nikt ich już nie kontroluje. Dzieci bawiące się w opuszczonej bazie wojskowej spotykają dwóch nieproszonych gości. Obcy mężczyźni to dezerterzy Sił Obronnych Izraela (CaHaL). Dla takich obywateli nie ma jednak miejsca w kraju pogrążonym w wojnie. Kraina małych ludzi ukazuje militarystyczne społeczeństwo izraelskie, które funkcjonuje w cieniu odwiecznego konfliktu, w stanie ciągłego zagrożenia podsycanego przez nacjonalistyczną politykę historyczną. Motto filmu to wymowny cytat autorstwa Teodora Herzla: Dla flagi są gotowi żyć i umierać… dostarczając ją, uczymy ich tego. Debiut Bermana został wyprodukowany przez palestyńskiego producenta Tony'ego Coptiego.

Opracowanie: Joanna Ostrowska

Yaniv Berman

Urodzony w 1977 roku w Hajfie reżyser i producent filmowy. Absolwent Wydziału Filmowego na Uniwersytecie w Tel Awiwie. Krótki metraż Bermana Even Kids Started Small był pokazywany na festiwalu w Cannes (2006). Jego kolejny sukces to dokument The Alpha Diaries, który powstawał sześć lat i opowiada o służbie rezerwowej w wojsku izraelskim. Kraina małych ludzi to fabularny debiut Bermana pokazywany m.in. na festiwalu w Szanghaju. 

Filmografia:

2001 My Last Novel (TV, short)

2002 Naked Laura (short)

2006 Gam Yeladim hethilu ktanim / Even Kids Started Small (short)

2007 Shalom Pluga Aleph / The Alpha Diaries (doc.)

2016 Kraina małych ludzi / Medinat hagamadim / Land of the Little People

Twórcy

reżyseria Yaniv Berman
scenariusz Yaniv Berman
zdjęcia Rami Katzav
montaż Oz Guttman
muzyka Gad Emile Zeitune
obsada Lior Rochman, Mishel Pruzansky, Amit Hechter, Ido Kestler, Ofar Hayun
producent Tony Copti
produkcja Fresco Films, Noescapeteam, Royal Rat Productions
właściciel praw Pluto film
język hebrajski
barwa kolor