English
zaloguj / zarejestruj

Makala

Emmanuel Gras
Francja 2017 / 96’
Film nagrodzony w Międzynarodowym Konkursie Nowe Horyzonty Menashe

Odkrycie canneńskiego Tygodnia Krytyki, filmowe non-fiction najwyższej próby, którego autor niezmordowanie i z wytrwałością dorównującą determinacji bohatera wyprowadza nas poza opłotki kina społecznego czy slow cinema ku niezwykle rzadkiemu doświadczeniu współuczestnictwa. Od Kabwity Kasongi, rolnika z Demokratycznej Republiki Konga, dzieli nas przepaść, ale Emmanuel Gras z każdą minutą seansu zasypuje ją empatią, skupieniem, podziwem. W języku suahili makala oznacza węgiel. Kasongo karczuje las, by go wypalić, a później prowadzi wyładowany workami zdezelowany rower do odległego o dziesiątki kilometrów miasteczka, gdzie ma sprzedać towar. Cały ten nieludzki wysiłek wydaje się niemal absurdalny, gdy zestawimy go z nędznymi zarobkami. A jednak Syzyf-Kasongo brnie przez piach i wierzy w poprawę losu. A my z całej siły zaciskając kciuki, kibicujemy mu niczym bijącemu właśnie na naszych oczach rekord świata olimpijczykowi.

Małgorzata Sadowska

nagrody

Cannes FF 2017 – Critics' Week Grand Prize, Golden Eye - Special Mention

Emmanuel Gras

Urodzony w 1976 roku francuski reżyser, scenarzysta, operator, montażysta. Twórca nominowanego do Cezara dokumentu Bovines (2011), w którym sfilmował stado krów. Nieoczywista perspektywa, wrażliwość i mocny autorski styl zadecydowały także o sukcesie Makali. Wyczulenie na kwestie biedy i wykluczenia zademonstrował Gras już w swoich poprzednich dokumentach, w których zajmował się m.in. tematem bezdomności. Jako operator współpracował przy realizacji wielu dokumentów, w ostatnim czasie choćby Alive in France - wyreżyserowanego przez Abla Ferrarę filmu o trasie koncertowej jego zespołu.

Wybrana filmografia

2002 La motivation! (short, doc.)

2004 Une petite note d’humanité (short)

2007 Soudain ses mains (short)

2011 Bovines (doc.)

2014 300 hommes (doc.)

Twórcy

reżyseria Emmanuel Gras
scenariusz Emmanuel Gras
zdjęcia Emmanuel Gras
montaż Karen Benainous
muzyka Gaspar Claus
obsada Kabwita Kasongo, Lydie Kasongo
producent Nicolas Anthomé
produkcja bathysphere
właściciel praw Films du Losagne
język francuski
barwa kolor