English
zaloguj / zarejestruj

Po tamtej stronie

Aki Kaurismäki
The Other Side of Hope / Toivon tuolla puolen
Niemcy, Finlandia 2017 / 98’
Niemiłość Podwójny kochanek

Kolejny wielki triumf Akiego Kaurismäkiego. Po sukcesie zrealizowanego we Francji Człowieka z Hawru, pełnego nawiązań do tamtejszego kina lat trzydziestych i czterdziestych, fiński mistrz postanowił wrócić do ojczyzny. W nagrodzonym na tegorocznym Berlinale Po tamtej stronie opowiedział historię zblazowanego mieszkańca Helsinek, który postanawia odmienić swoje życie i otworzyć restaurację. Pewnego dnia Wikström przypadkiem natyka się na uciekiniera z Syrii – Khaleda. Choć znajomość między mężczyznami zaczyna się niefortunnie, bohaterowie szybko nawiązują głęboką więź, która zostanie wystawiona na wiele ciężkich prób. W najnowszym filmie Kaurismäki nie pozostaje głuchy na echa wzbierającej na całym świecie fali ksenofobii i nacjonalizmu (w jednej ze scen Khaled opowiada o tym, jak w drodze do Finlandii został pobity przez skinheadów w Gdańsku). Fiński reżyser swoim zwyczajem potrafi jednak przebić się przez warstwę smutku, by zaoferować widzom porcję niełatwego optymizmu i zaraźliwego poczucia humoru.

Piotr Czerkawski

nagrody

Berlin IFF 2017 – Best Director

Aki Kaurismäki

Urodzony w 1957 roku w Orimattili. Jeden z najważniejszych autorów współczesnego kina. Karierę zaczynał u boku starszego brata Miki, z którym założył firmę producencką Villealfa Filmproductions. Już w swoich pierwszych pełnometrażowych filmach wykształcił wyrazisty styl opierający się na połączeniu absurdalnego poczucia humoru i głębokiej melancholii. Laureat wielu prestiżowych nagród filmowych, na czele z Grand Prix festiwalu w Cannes za Człowieka bez przeszłości w 2002 roku.

Filmografia

1983 Zbrodnia i kara / Rikos ja rangaistus / Crime and Punishment

1989 Leningrad Cowboys jadą do Ameryki / Leningrad Cowboys Go America

1990 Wynająłem płatnego mordercę / I Hired a Contract Killer

1992 Życie cyganerii / La Vie de bohème

1994 Total Bałałajka Show / Total Balalaika Show (doc.)

1996 Dryfujące obłoki / Kauas pilvet karkaavat / Drifting Clouds

2002 Człowiek bez przeszłości / Mies vailla menneisyyttä / The Man Without the Past

2006 Światła o zmierzchu / Laitakaupungin valot / Lights in the Dusk

2011 Człowiek z Hawru / Le Havre

Twórcy

reżyseria Aki Kaurismäki
scenariusz Aki Kaurismäki
zdjęcia Timo Salminen
montaż Samu Heikkilä
dźwięk Tero Malmberg
obsada Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen
producent Aki Kaurismäki
produkcja Sputnik, Oy Bufo Ab, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)
polski dystrybutor Gutek Film
język fiński, angielski
barwa kolor