English
zaloguj / zarejestruj

Mona i ja

Patrick Grandperret
Mona and I / Mona et moi
Francja 1989 / 90’
wybór Claire Denis

Trochę słodka, a trochę gorzka, ale przede wszystkim bardzo zabawna opowieść o punkowej bohemie. Kamera zagląda do zapyziałych klubów i zagraconych skłotów, tam, gdzie czas płynie wolniej, dzień zaczyna się w nocy, a odpoczynek trwa dłużej niż praca. Luźno połączone ze sobą epizody portretują życie kilku przyjaciół: artystów i tych, którzy za takowych się uważają; obszarpańców, ćpunów i obiboków; cwaniaczków, którzy chwytają się najdziwniejszych sposobów na zdobycie pieniędzy; dziwaków lub po prostu wariatów. Na pierwszy plan wysuwa się niejaki Pierre. Bohater bardzo kocha swoją dziewczynę Monę, ale nie potrafi utrzymać jej przy sobie. Głównym zagrożeniem dla ich związku jest sławny muzyk, w którego rolę wcielił się autentyczny rockman, plakatowo ekstrawagancki i rozkosznie przegięty Johnny Thunders.

Piotr Mirski

nagrody

Prix Jean Vigo 1990

Patrick Grandperret

Francuski reżyser, scenarzysta i producent. Urodził się w 1946 roku w Saint-Maur-des-Fossés. Przez pewien czas pracował jako asystent reżysera – pomagał m.in. przy Najpierw zdaj maturę i Lulu Maurice'a Pialata. W latach 80. zaczął samodzielnie realizować filmy. Za drugi pełen metraż Mona i ja otrzymał Nagrodę Jeana Vigo, przyznawaną niezależnym i oryginalnym twórcom.

Wybrana filmografia

1981 Courts-circuits / Short Circuit

1989 Mona i ja / Mona et moi / Mona and I

1993 Lwica Sirga / L'enfant lion / The Lion Child

1995 Le maître des éléphants

2006 Meurtrières / Murderers

Twórcy

reżyseria Patrick Grandperret
scenariusz Dominique Galliéni, Patrick Grandperret
zdjęcia Louis Bihi
montaż Yann Dedet
dźwięk Julien Cloquet
obsada Denis Lavant, Sophie Simon, Antoine Chappey, Olivier Owen, Johnny Thunders
producent Olivier Owen, Christoph Giercke
produkcja Chrysalide Film, RGP Productions, Skyline
język francuski
barwa kolor