English
zaloguj / zarejestruj

Mając 17 lat

André Téchiné
Being 17 / Quand on a 17 ans
Francja 2016 / 116’

O tym, że dojrzewanie to traumatyczny okres, przekonał się każdy. Po pierwsze – ciało, nad którym nieoczekiwanie tracimy kontrolę. Jego reakcje stają się mimowolne, krępujące i ostentacyjne. Po drugie – myśli, które nieustannie krążą wokół jednego tematu. Po trzecie – hormony, które pchają nas ku nieodpowiedzialnym zachowaniom. Sporo wiedzą na ten temat Damien i Tom, którzy resztką sił bronią się przed homoerotycznym pożądaniem. Pierwszy jest synem miejscowej lekarki, drugi ma afrykańskie korzenie i został adoptowany przez rolników. Nie mogą bardziej do siebie nie pasować, to dwa przeciwległe bieguny. Kiedy zaczną się do siebie zbliżać, polecą iskry, które w mig postawią w gotowości lokalną społeczność. Ta zdążyła już bowiem obsadzić chłopców w określonych rolach: Damienowi wieszczy karierę z dyplomem prestiżowego uniwersytetu, Tomowi – przyszłość wiecznego parobka. Jak widzą się sami bohaterowie, nie obchodzi nikogo poza wrażliwym reżyserem, klasykiem francuskiego kina.

Artur Zaborski

nagrody

Cabourg Romantic Film Festival 2016 - Best Male Revelation (Kacey Mottet Klein)

André Téchiné

Urodzony w 1943 roku reżyser i scenarzysta, nominowany do Złotej Palmy, Złotego Lwa i Złotego Niedźwiedzia. W ojczyźnie ma status jednego z najważniejszych twórców po Nowej Fali. Zaczynał jako krytyk filmowy związany z kultowym „Cahiers du Cinéma”, w którym analizował dokonania Jerzego Skolimowskiego. W końcu sam sięgnął po kamerę. Jego styl charakteryzują empatia i przenikliwe diagnozy. Za jego najwybitniejsze dokonanie uchodzą Dzikie trzciny. Film Mając 17 lat startował w konkursie głównym Berlinale.

Wybrana filmografia

1969 Paulina odchodzi / Paulina s'en va

1976 Barok / Barocco

1985 Spotkanie / Rendez-vous

1994 Dzikie trzciny / Les Roseaux Sauvages

2007 Świadkowie / Les témoins

2016 Mając 17 lat / Being 17 / Quand on a 17 ans

Twórcy

reżyseria André Téchiné
scenariusz André Téchiné, Céline Sciamma
zdjęcia Julien Hirsch
montaż Albertine Lastera
muzyka Nicolas Duport
obsada Kacey Mottet Klein, Corentin Fila, Sandrine Kiberlain, Alexis Loret, Jean Fornerod
producent Olivier Delbosc, Marc Missonnier
produkcja Fidélité Films, Scope Pictures
polski dystrybutor Aurora Films
język francuski
barwa kolor