English
zaloguj / zarejestruj

Co przynosi przyszłość

Mia Hansen-Løve
Things to Come / L’avenir
Francja, Niemcy 2016 / 100’

Wspaniała Isabelle Huppert jako pełna pasji nauczycielka filozofii, która lubi to, co robi, a na lekcjach często zachęca swoich uczniów do intelektualnych dyskusji. Prywatnie swój czas Nathalie dzieli między męża, dwoje dorosłych dzieci i nieco szaloną matkę, która wymaga jej atencji. Pewnego dnia stabilna egzystencja bohaterki zbacza na nieoczekiwane tory – jej mąż opuszcza ją dla innej kobiety. Nathalie musi ułożyć sobie życie od nowa, a będzie to robiła w dość osobliwy sposób. Mia Hansen-Løve, tworząc ten oryginalny, ironiczny portret kobiety na życiowym rozdrożu, inteligentnie prowokuje pytania o to, czym są szczęście i wolność oraz jak należy przyjmować i radzić sobie z najbardziej nieoczekiwanymi wydarzeniami. W filmie często wraca się do filozoficznego wykształcenia Nathalie, szukając analogii między mądrościami zamkniętymi w książkach wielkich myślicieli a prozą codzienności. Tak jak w tych pierwszych, nie ma w Co przynosi przyszłość miejsca na proste odpowiedzi.

Katarzyna Wolanin

nagrody

Berlin IFF 2016 - Best Director; Bucharest IFF 2016 - Best Director

Mia Hansen-Løve

Urodziła się w Paryżu w 1981 roku. Swoją przygodę z filmem rozpoczęła od aktorstwa – w wieku 17 lat zagrała w filmie Oliviera Assayasa Fin août, début septembre. Studiowała na Francuskiej Narodowej Akademii Sztuk Dramatycznych (CNSAD) w Paryżu. Pisała także na łamach prestiżowego "Cahiers du Cinéma". Za swój pierwszy film, Tout est pardonné, była nominowana do Cezara i zdobyła nagrodę Louisa Delluca dla najlepszego debiutu fabularnego. Jej filmy regularnie goszczą w programach najlepszych festiwali na świecie.

Filmografia

2007 Tout est pardonné / All Is Forgiven

2009 Ojciec moich dzieci / Le père de mes enfants / Father of my Children

2011 Żegnaj, pierwsza miłości / Un amour de jeunesse / Goodbye First Love

2014 Eden

2016 Co przynosi przyszłość / L'avenir / Things to Come

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Mia Hansen-Løve
scenariusz Mia Hansen-Løve
zdjęcia Denis Lenoir
montaż Marion Monnier
muzyka Olivier Goinard
obsada Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka, Edith Scob, Sarah Le Picard
producent Charles Gillibert
produkcja CG Cinema
polski dystrybutor Aurora Films
język francuski
barwa kolor