English
zaloguj / zarejestruj

Student

Kirill Serebrennikov
The Student / (M)uchenik
Rosja 2016 / 118’

Czy fanatyzm religijny grozi nam tylko ze strony muzułmańskich ekstremistów? Bohaterowie tego filmu przekonują się, że radykałowie czają się tuż za rogiem i nie muszą być wyposażeni w Koran – groźna w ich rękach jest także Biblia. Veniamina poznajemy, kiedy odmawia przebrania się w strój obowiązujący na lekcji WF-u. Gdy nauczyciele i matka przekonują się, że powodem buntu nie są mimowolne erekcje ani narkotyki, lecz klauzula sumienia, zaczyna się horror. Pobożny chłopiec, który na każdą okazję ma gotowy cytat z Pisma Świętego, przysparza coraz więcej problemów. Z drugiej strony swoją gorliwą wiarą budzi podziw i poczucie wstydu. Ludzie z jego otoczenia, którzy deklarują się jako wierzący, nie mają takiej religijnej wiedzy ani wytrwałości. Dlatego na wszelki wypadek wolą mu ustępować, nawet kiedy bojkotuje program nauczania, podważając teorię ewolucji Darwina. Veniamin czuje się do tego stopnia pewny siebie, że kiedy pojawia się jedyna osoba gotowa rzucić mu wyzwanie, decyduje się na ostateczny krok.

Artur Zaborski

nagrody

Cannes IFF 2016 - François Chalais Award

Kirill Serebrennikov

Urodził się w 1969 roku w Rostowie nad Donem, gdzie ukończył studia na wydziale fizyki. Jako student reżyserował sztuki w małym lokalnym teatrze. Obecnie należy do najbardziej uznanych rosyjskich reżyserów teatralnych, jest uwielbiany przez krytyków i widownię za nowoczesny styl. Wyreżyserował ponad 20 sztuk w Moskwie i Petersburgu. Jego film Odgrywając ofiarę znalazł się w programie NH w 2007 roku. Pokazywany w Cannes Student powstał na podstawie sztuki, którą w Polsce wystawił Grzegorz Jarzyna.

Filmografia

2004 Doktor Ragin / Ragin

2005 Postelnye stseny / Bad Stories (tv)

2006 Odgrywając ofiarę / Izobrazhaya zhertvu / Playing the Victim

2008 Dzień w Juriewie / Yurev den / Yuri's Day

2012 Zdrada / Izmena / Betrayal

2016 Uczeń / (M)Uchenik / The Student

Twórcy

reżyseria Kirill Serebrennikov
scenariusz Kirill Serebrennikov (based on a play by Marius von Mayenburg)
zdjęcia Vladislav Opelyants
montaż Yury Karikh
muzyka Ilya Demutsky
obsada Petr Skvortsov, Aleksandr Gorchilin, Aleksandra Revenko, Victoria Isakova, Julia Aug
producent Ilya Stewart, Diana Safarova, Yury Kozyrev
produkcja A Wide presentation of a Hype Film production
polski dystrybutor Vivarto
język rosyjski
barwa kolor