English

24 tygodnie

Anne Zohra Berrached
24 Weeks / 24 Wochen
Niemcy 2016 / 103’

Zarówno Astrid, jak i Markus uważają siebie za liberalnych i otwartych. Od lat tworzą szczęśliwy, choć niesformalizowany związek, wspólnie wychowują córkę. Ona pracuje jako stand-uperka, on jest producentem jej telewizyjnych występów. Nie brakuje im ani pieniędzy, ani poczucia humoru. Umieją ostro i niepoprawnie śmiać się z siebie, wiedzą też, jak rozbawić innych. Ich perfekcyjne życie zakłóca diagnoza lekarzy: drugie dziecko, którego się spodziewają, urodzi się z zespołem Downa i wadą serca. Bohaterom nie brakuje empatii ani siły, by pogodzić się z decyzją natury, ale niemiecka medycyna oferuje im jeszcze jedno wyjście – późnoterminową aborcję. Anne Zohra Berrached bez znieczulenia pokazuje, jak bohaterowie dokonują gorzkiego bilansu. I chociaż dobrą radą służą Astrid lekarze, rodzina i przyjaciele, szybko okazuje się, że jedyną osobą, która może podjąć ostateczną decyzję, jest ona sama.

Artur Zaborski

nagrody

Berlin IFF 2016 – Prize of the Guild of German Art House Cinemas

Anne Zohra Berrached

Reżyserka filmowa i scenarzystka urodzona w Erfurcie w 1982 roku. Jej matka jest Niemką, zaś ojciec Algierczykiem. Dorastanie w multikulturowej rodzinie wyczuliło ją na problemy mniejszości. W swoim debiucie reżyserskim Dwie matki z 2013 roku przyglądała się lesbijskiej parze, która w Niemczech chciała urodzić i wychować dziecko. Film miał premierę na Berlinale, tak samo jak jej kolejna produkcja, 24 tygodnie. Reżyserka poddała w niej refleksji temat późnoterminowej aborcji.

Filmografia

2011 E+U (short)

2012 Święty i dziwka / Heilige & hure (doc. short)

2012 Hunde wie wir (short)

2013 Dwie matki / Zwei Mütter

2013 Die rechte Hand (short)

2014 24 tygodnie / 24 Wochen / 24 Weeks

Twórcy

reżyseria Anne Zohra Berrached
scenariusz Anne Zohra Berrached, Carl Gerber
zdjęcia Friede Clausz
montaż Denys Darahan
muzyka Jasmin Reuter
obsada Julia Jentsch, Bjarne Mädel, Johanna Gastdorf, Emilia Pieske, Maria-Victoria Dragus
producent Melanie Berke, Tobias Büchner, Thomas Kufus
produkcja Zero One Film
polski dystrybutor Aurora Films
język niemiecki
barwa kolor