English
zaloguj / zarejestruj

Ja, Daniel Blake

Ken Loach
I, Daniel Blake
Wielka Brytania, Francja, Belgia 2016 / 100’

Złota Palma Cannes 2016. Zabawne, poruszające i chwytające za serce najnowsze dzieło Kena Loacha, jednego z najważniejszych reżyserów europejskiego kina. Niesamowicie wzruszająca i pełna humoru historia dojrzałego mężczyzny, który decyduje się pomóc samotnej matce z dwójką dzieci stanąć na nogi. Jednak gdy sam zacznie starać się o rentę, trafi w tryby bezdusznej, biurokratycznej machiny niczym z powieści Franza Kafki. Pomimo obojętności urzędników i kolejnych wyzwań, jakim muszą sprostać w codziennym życiu, Daniel i Katie na nowo odnajdą radość życia i prawdziwą przyjaźń.

(materiały dystrybutora)

nagrody

Cannes IFF 2016 - Palme d'Or, Prize of the Ecumenical Jury - Special Mention, Palm DogManitarian Award

Ken Loach

Brytyjski reżyser filmowy i telewizyjny, który od dekad uchodzi za najlepszego twórcę kina społecznego i zaangażowanego, piewcę socjalistycznych ideałów. Bohaterowie jego filmów to najczęściej zwykli ludzie borykający się z różnymi problemami związanymi z nierównościami społecznymi i wadliwą redystrybucją państwowych dochodów. Loach za swoje filmy był wielokrotnie wyróżniany na najważniejszych festiwalach. Dwa lata temu miał już odejść na emeryturę, ale wrócił, zdobywając za swój najnowszy film, Ja, Daniel Blake, swoją drugą Złotą Palmę w Cannes.

Wybrana filmografia

1969 Kes

1991 Riff-Raff 

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones 

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind that shakes the Barley

2012 Whisky dla aniołów / The Angel's Share

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake   

Twórcy

reżyseria Ken Loach
scenariusz Paul Laverty
zdjęcia Robbie Ryan
montaż Jonathan Morris
muzyka George Fenton
obsada Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan, Briana Shann
producent Rebecca O’Brien
produkcja Sixteen Films, Why Not Productions, Wild Bunch
polski dystrybutor M2 Films
język angielski
barwa kolor