English

O niewolnikach i robotach

Miloš Tomić
Of Slaves and Robots / O robovima i robotima
Serbia 2016 / 3’
film animowany

Animacja zbudowana wokół wypowiedzi w Radiu Belgrad jugosłowiańskiego profesora, który nakłaniał swoich uczniów do samodzielnego myślenia i kształtowania własnej osobowości, by uniknąć stawania się tytułowymi niewolnikami i robotami. Z dwojga złego, jak twierdził, lepiej być niewolnikiem niż robotem.

Patryk Tomiczek

Miloš Tomić

Urodzony w 1976 roku w Belgradzie. W 2001 roku ukończył Academy of Art, a w 2007 animację na studiach podyplomowych w praskiej FAMU. W 2013 roku reprezentował Serbię na Biennale w Wenecji.

Wybrana filmografia

1994 Užegli krtičnjak (short)
1997 Mileva and Vasa (doc., short)
2005 Skirter (anim., short)
2007 Plastic Biags (anim., short)
2016 O niewolnikach i robotach / O robovima i robotima / Of Slaves and Robots (anim., short)

Twórcy

reżyseria Miloš Tomić
scenariusz Miloš Tomić
zdjęcia Miloš Tomić
montaż Stanko Milovanović
muzyka Vladimir Chab
animacja Miloš Tomić
opracowanie plastycznie Ivan Benusi
producent Miloš Ivanović, Gregor Zupanc, Mićun Jauković, Miloš Tomić
produkcja Attic Studios
język serbski
barwa kolor