English

Nie sądzę, że mogę zobaczyć wyspę

Emmanuel Lefrant, Christopher Becks
I don’t think I can see an Island / I Don’t Think I Can See an Island
Francja 2016 / 4’
film eksperymentalny

Znani nowohoryzontowej publiczności Christopher Becks i Emmanuel Lefrant tym razem we wspólnym filmowym przedsięwzięciu ponownie zajmują się aktem widzenia. Filmowany z dystansu obraz wyspy podlega twórczym modyfikacjom. Obiekt, który oglądamy, ulega przemianom i tym samym trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jak naprawdę wygląda.

Patryk Tomiczek

Christopher Becks

Reżyser, autor eksperymentalnych filmów. Jego prace były prezentowane w Centrum Pompidou, Austrian Film Museum, Muzeum Fotografii w Tokio i na MFF w Toronto. Tworzy filmy, w których analizuje sam akt widzenia.

Filmografia

2009 Cross-Quarters (co-dir., short)
2012 Ritournelle (co-dir., short)
2016 Nie sądzę, że mogę zobaczyć wyspę /I don’t think I can see an Island (short)

Emmanuel Lefrant

Urodzony w 1975 roku we Francji. Artysta zainteresowany filmową abstrakcją. Jego dokonania były pokazywane na całym świecie. Zawodowo jest związany z dystrybutorem kina eksperymentalnego Light Cone.

Wybrana filmografia

2001 Underground (short)
2002 Saraban (short)
2006 Overall (short)
2015 Zniszczona ziemia / The Devastated Land / Le Pays Dévasté (short)
2016 Nie sądzę, że mogę zobaczyć wyspę / I don’t think I can see an Island (short)

Twórcy

reżyseria Emmanuel Lefrant, Christopher Becks
scenariusz Emmanuel Lefrant, Christopher Becks
zdjęcia Emmanuel Lefrant, Christopher Becks
montaż Emmanuel Lefrant, Christopher Becks
dźwięk Emmanuel Lefrant, Christopher Becks
producent Emmanuel Lefrant, Christopher Becks
produkcja Light Cone
właściciel praw Light Cone
język no dialogue
barwa kolor