English

Spętany horyzont

Lukas Marxt
Captive Horizon
Austria, Niemcy 2015 / 14’
film eksperymentalny

Kamera Lukasa Marxta z lotu ptaka obejmuje pustynne krajobrazy, na których jedynym śladem obecności człowieka są szlaki komunikacyjne. Ten bezmiar ma w sobie coś zarazem niepokojącego i fascynującego. Jego obraz może sprawiać wrażenie niezmąconej przestrzeni wolności, ale również miejscem obcym, w którym może czaić się zagrożenie.

Patryk Tomiczek

Lukas Marxt

Urodzony w 1983 roku w Austrii. Mieszka i pracuje w Kolonii i Brukseli. Studiował na University of Art and Design w Linzu. W 2012 roku ukończył studia podyplomowe w Academy of Media Arts w Kolonii. W swoich pracach zajmuje się tematyką oddziaływania człowieka na naturę. Poszukuje miejsc trudnych do zasiedlenia przez człowieka.

Wybrana filmografia

2007 Nach der Eishöhle (short)
2009 Fire Walk Me Home (short)
2011 Rising Fall (short)
2013 Low Tide (short)
2015 Captive Horizon (short)

Twórcy

reżyseria Lukas Marxt
scenariusz Lukas Marxt
zdjęcia Lukas Marxt
montaż Lukas Marxt
dźwięk Lukas Marxt
producent Lukas Marxt
produkcja Argos Centre for Art and Media
właściciel praw Sixpack Films, Argos Centre for Art and Media
język no dialogue
barwa kolor