English
zaloguj / zarejestruj

Miejscy kowboje

Paweł Ziemilski
Urban Cowboys
Polska 2016 / 30’

Clondalkin to zachodnia dzielnica Dublina o złej renomie. To tutaj wśród rodzin robotników (dziś często bezrobotnych) wciąż żywa jest kultura tzw. miejskich kowboi – nastolatków, którzy nielegalnie trzymają dzikie konie. 14-letni Dylan niedawno stracił matkę. W przeddzień śmierci kobieta dała synowi pieniądze na pierwszego konia. Biała, niewielka klacz zostaje nazwana jej imieniem – Shelly.

Agata Bratek

Paweł Ziemilski

Urodził się w 1981 roku. Absolwent socjologii na Uniwersytecie Warszawskim, Szkoły Filmowej w Łodzi oraz Szkoły Wajdy. Nominowany do nagród IDFA za dokument Rogalik w 2012 roku, nagradzany również na festiwalu Zagreb Dox, festiwalu Alcine (Nagroda Główna) oraz festiwalach w Oberhausen, Pekinie, Bukareszcie i Krakowie. Autor krótkich filmów dokumentalnych i fabularnych. Oprócz reżyserii zajmuje się także animacją społeczną, m.in. w ramach warsztatów filmowych dla tzw. „trudnej młodzieży”.

Wybrana filmografia

2009 Ja nic nie chcę / I’m Fine (short)
2009 Nie ma dymu / No Smoke (short, doc.)
2011 Szwedzka robota / Swedish Job (short)
2012 Rogalik (short, doc.)
2016 Miejscy kowboje / Urban Cowboys (doc., short)

Twórcy

reżyseria Paweł Ziemilski
scenariusz Paweł Ziemilski
zdjęcia Maciej Twardowski
montaż Przemysław Chruścielewski
muzyka Guy Sigsworth
obsada Dylan Keeley
producent Zuzanna Król, Adam Ślesicki, Paweł Ziemilski
produkcja Wajda Studio, Warsaw Film Center Foundation
właściciel praw Wajda Studio
język angielski
barwa kolor