English
zaloguj / zarejestruj

Żelazne alibi

Martin Rath
Iron Alibi
Polska 2016 / 16’

Grupa więźniów odgrywa kilka improwizowanych scenek, które mają przygotować ich na konfrontację z wolnością. Wcielają się w różne, nawet najbardziej abstrakcyjne role. Słabości osadzonych – bez względu na wiek, płeć i historię potyczek z prawem – są zaskakująco podobne. Filmowa próba zrozumienia przyczyn, dla których wielu więźniów wiedzie podobne życie.

Agata Bratek

nagrody

Łodzią po Wiśle FF 2016 – Planet+Doc FF Director Prize

Martin Rath

Wychował się w Berlinie Wschodnim. Absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Edynburgu oraz reżyserii w Szkole Filmowej w Łodzi. Jego krótki dokument Co raz zostało zapisane był pokazywany na ponad 100 międzynarodowych festiwalach filmowych, w tym na SXSW i Hot Docs. W 2013 roku ukończył realizację swojego filmu fabularnego Arena, który został pokazany po raz pierwszy na 58. Cork Film Festival i otrzymał nagrodę Grand Prix International. Interesują go społeczni outsiderzy i napięcia międzykulturowe.

Wybrana filmografia

2010 Punkt oparcia (short)
2011 Co raz zostało zapisane / Written in Ink (doc., short)
2013 Arena / Arena (short)
2015 La Etiuda / La Etiuda (short)
2016 Żelazne alibi / Iron Alibi (doc., short)

Twórcy

reżyseria Martin Rath
scenariusz Martin Rath
zdjęcia Mateusz Zwolinski
montaż Piotr Wójcik
muzyka Darek Paczkowski
obsada Darek Paczkowski
producent Marcin Malatyński
produkcja Szkoła Filmowa w Łodzi
właściciel praw Studio Filmowe Indeks
język polski
barwa kolor