English
zaloguj / zarejestruj

Hycel

Daria Woszek
The Dogcatcher
Polska 2015 / 30’

Pewien odrobinkę tylko zdziwaczały mężczyzna może i stroni od ludzi, za to jest uwielbiany przez psy. Teriery, pudle, kundelki – do każdego ma odpowiednie podejście (i przysmak w zanadrzu). Czarna komedia o losach byłego hycla, który porywa psy dla okupu, by potem zwracać je w glorii i chwale wybawiciela. Jego biznes kwitnie – aż do dnia, w którym porwany owczarek okazuje się bezpański…

Agata Bratek

Daria Woszek

Urodziła się w 1982 roku. Absolwentka teatrologii na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz kursu fabularnego Studio Prób i programu Script w Wajda Studio. Studiowała reżyserię̨ filmową na Wydziale Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego. Reżyserka filmów krótkometrażowych, seriali telewizyjnych, autorka scenariuszy i reklam społecznych; zajmuje się̨ również̇ reżyserią̨ teatralną oraz multimedialną oprawą spektakli operowych.

Wybrana filmografia

2009 Spowiedź / The Confession (short)
2011 Wierność (short)
2012 Niewinność (short)
2014 Saleem 3 (TV-series)
2015 Hycel / The Dogcatcher (short)

Twórcy

reżyseria Daria Woszek
scenariusz Daria Woszek, Jagoda Janowska
zdjęcia Michał Sosna
montaż Piotr Mendelowski
muzyka Marcin Macuk
obsada Janusz Chabior, Anna Antoniewicz, Marian Dziędziel, Sławomir Rokita, Tomasz Schimscheiner
producent Janusz Bielecki, Marta Łachacz
produkcja All Muses, Cor Leonis Production
właściciel praw Krakowska Fundacja Filmowa
język polski
barwa kolor