English
zaloguj / zarejestruj

Wieczna poezja

Alejandro Jodorowsky
Endless Poetry / Poesía sin fin
Chile, Japonia, Francja 2016 / 128’

Druga po Tańcu rzeczywistości część cyklu, w którym Alejandro Jodorowsky opowiada o kolejnych etapach swojego długiego i barwnego życia. Tym razem jego filmowe alter ego wchodzi w okres dojrzewania, buntuje się przeciwko ojcu i opuszcza dom z zamiarem zostania poetą. W świecie artystycznej bohemy, gdzie zostaje przyjęty z otwartymi ramionami, czeka na niego wiele przygód i wrażeń: erotyczne uniesienia, spotkania z fascynującymi i groteskowymi postaciami, wizyty w niebezpiecznych spelunkach, a przede wszystkim twórcze poszukiwania i olśnienia. Tak jak w poprzednim filmie, Jodorowsky odrzuca poczciwy biograficzny realizm na rzecz hiperboli, metafory i fantazji, którą ogranicza tylko dość skromny budżet. Wieczna poezja jest szalonym i błazeńskim spektaklem, ale też nad wyraz wzruszającą psychodramą, w czasie której reżyser raz po raz osobiście pojawia się na ekranie, aby konfrontować się ze swoim młodszym wcieleniem.

Piotr Mirski

Alejandro Jodorowsky

Urodzony w 1929 roku w Chile, jest jednym z najbardziej płodnych, wszechstronnych i oryginalnych współczesnych artystów. Był mimem, razem z Rolandem Toporem i Fernando Arrabalem współtworzył Ruch Paniczny, pisał też wiersze. Wyreżyserowany przez niego western Kret zapoczątkował zjawisko midnight movies. Później nakręcił m.in. Świętą górę, będącą klasykiem kina psychodelicznego, oraz Świętą krew, surrealistyczną wariację na temat Psychozy Alfreda Hitchcocka. Taniec rzeczywistości był jego pierwszym filmem od 23 lat.

Wybrana filmografia

1968 Fando i Lis / Fando y Lis / Fando and Lis

1970 Kret / El Topo / The Mole

1973 Święta góra / The Holy Mountain

2013 Taniec rzeczywistości / La danza de la realidad / The Dance of Reality

2016 Wieczna poezja / Poesía sin fin / Endless Poetry

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Alejandro Jodorowsky
scenariusz Alejandro Jodorowsky
zdjęcia Christopher Doyle
montaż Maryline Monthieux
muzyka Adan Jodorowsky
obsada Adan Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, Pamela Flores, Jeremias Herskovits, Leandro Taub
producent Xavier Guerrero Yamamoto
produkcja Le Soleil Films, Openvizor, Satori Films
właściciel praw Le Pacte
język hiszpański
barwa kolor