English
zaloguj / zarejestruj

Bracia Karamazow

Petr Zelenka
The Karamazov Brothers / Karamazovi
Czechy, Polska 2008 / 110’

Grupa teatralna z Pragi przybywa do Krakowa, by zaprezentować sceniczną adaptację powieści Dostojewskiego Bracia Karamazow na miejskim festiwalu teatru alternatywnego. Przedstawienie ma być pokazane w miejscowej stalowni. Gdy rozpoczynają się próby, śledzimy nie tylko emocjonalną opowieść o zagadnieniach wiary, nieśmiertelności i zbawienia ludzkiej duszy, lecz także związki łączące członków grupy, w dziwny sposób odzwierciedlające „wielkie tematy” Dostojewskiego. Dramat sceniczny przenosi się do prawdziwego świata, gdy podczas próby dochodzi do tragedii, która dotyka jednego z widzów… Najważniejsza jest dla mnie odpowiedzialność intelektualisty, idei przez niego głoszonych w społeczeństwie, które utraciło wiarę w Boga, a co za tym idzie również podstawowy instynkt moralny, mówi reżyser Petr Zelenka. Zarówno pod względem tematu, jak i formy Zelenka proponuje wyjątkowe dzieło, oscylujące między fikcją i dokumentem, zbudowane wokół świetnego spektaklu praskiego teatru Dejvické. Sztuka w reżyserii Lukáša Hlavici została oparta na słynnej adaptacji Evalda Schorma z teatru Na zábradlí.

Karlovy Vary IFF 2008

nagrody

Czech Lions 2009 - Best Film, Best Director; Karlovy Vary IFF 2008 - FIPRESCI Prize, Special Mention

Petr Zelenka

Czeski dramaturg, scenarzysta, reżyser filmowy i teatralny. We wczesnej młodości był basistą i tekściarzem punkowej grupy V noci. Pierwsze próby filmowe podejmował na przełomie lat 80. i 90. na Wydziale Filmowym i Telewizyjnym praskiej Akademii Sztuk Scenicznych. Po studiach pracował jako dramaturg studia filmowego Barrandov oraz realizował filmy dla czeskiej telewizji. Zadebiutował paradokumentem Mňága – Happy End – fikcyjną historią rzeczywiście istniejącego zespołu Mňága a Zdorp, wymykającego się spod kontroli wytwórni płytowej. Międzynarodowy rozgłos przynieśli mu pokazywani na festiwalach w Salonikach i Valladolid Guzikowcy, którzy zdobyli pięć Czeskich Lwów. Wielką popularność zyskał także zrealizowany na podstawie jego scenariusza film Samotni Davida Ondřička. Znany jest również jako twórca teatralny: dramat Opowieści o zwyczajnym szaleństwie wystawił w 2001 roku w praskim Teatrze Dejvicki (przetłumaczono go i grano m.in. w Anglii, Japonii, Polsce, Rosji, Serbii, na Węgrzech i Słowacji). Inna z jego sztuk, Oczyszczenie, napisana została dla Starego Teatru w Krakowie. Ponadto w scenerii opustoszałej fabryki w Nowej Hucie Zelenka nakręcił własną wersję Braci Karamazow. Reżysera wyróżnia czarny humor i nieskrępowana wyobraźnia oraz umiejętność celnego portretowania ludzi balansujących między przeciętnością a szaleństwem.

Wybrana filmografia

1996 Mňága - Happy End

1997 Guzikowcy / Knoflíkári / Buttoners

2002 Rok diabła / Rok ďábla / Year of the Devil

2008 Bracia Karamazow / Karamazovi / The Karamazovs

2015 Zagubieni / Ztraceni v Mnichově / Lost in Munich

Twórcy

reżyseria Petr Zelenka
scenariusz Petr Zelenka
zdjęcia Alexander Surkala
montaż Vladimír Barák
muzyka Jan A.P. Kaczmarek
obsada Martin Mysicka, Ivan Trojan, Radek Holub, Igor Chmela, Roman Luknár
producent Cestmír Kopecky and Warsaw Pact Film Production
produkcja Ceská Televize, Euroimages Fund of the Council of Europe, První Verejnoprávní, Polish Film Institute
właściciel praw ATM
język czeski, polski
barwa kolor