English
zaloguj / zarejestruj

Resztki

Omer Fast
Remainder
Wielka Brytania, Niemcy 2015 / 103’

Opowieść o niepamięci i próbach jej przekroczenia. Główny bohater stoi na ulicy, gdy nagle spada mu na głowę „coś z nieba”. Gdy budzi się po wypadku, dowiaduje się, że dostanie odszkodowanie w wysokości ośmiu i pół miliona funtów, pod warunkiem że nigdy nikomu nie opowie, co naprawdę się zdarzyło. Z przyjęciem warunków nie ma problemu, bo cierpi na amnezję, którą oczywiście chce za wszelką cenę przezwyciężyć. Nowo nabytą fortunę wydaje na śledztwo – z fragmentów wspomnień próbuje odtworzyć swoją przeszłość, tożsamość i być może powody, dla których stał na chodniku, gdy „coś” spadało z nieba. Rekonstrukcja zdarzeń staje się jego obsesją, a z mroków niepamięci wyłania się coraz bardziej niepokojący obraz. Rewelacyjny debiut izraelskiego artysty wizualnego, Omera Fasta, to więcej niż daleki kuzyn Memento z kafkowskim pogłosem; hipnotyzująca gra, w której zwycięstwo może okazać się przegraną. Film jest adaptacją debiutanckiej powieści Toma K. McCarthy’ego pod tym samym tytułem.

Ola Salwa

Omer Fast

Urodził się w 1972 roku w Jerozolimie. Studiował anglistykę na Tufts University oraz sztuki wizualne w Boston Museum of Fine Arts. Kształcił się także w Hunter College i nowojorskim City University. Jest autorem licznych instalacji wideo oraz filmów krótkometrażowych. Na stałe mieszka w Berlinie.

Filmografia

2009 Looking Pretty for God (doc., short)

2010 Nostalgia (doc.)

2011 5,000 Feet Is the Best (short)

2012 Continuity (short)

2014 Everything That Rises Must Converge (short)

2015 Resztki / Remainder

Twórcy

reżyseria Omer Fast
scenariusz Omer Fast (based on Tom K. McCarty's novel)
zdjęcia Lukas Strebel
montaż Andrew Bird
muzyka Dirk Dresselhaus
obsada Tom Sturridge, Cush Jumbo, Ed Speleers, Danny Webb
producent Natasha Dack Ojumu, Malte Grunert
produkcja Tigerlily Productions, Amusement Park Film
właściciel praw The Match Factory
język angielski
barwa kolor