English
zaloguj / zarejestruj

Nawet nie wiesz, jak bardzo cię kocham

Paweł Łoziński
You Have No Idea How Much I Love You
Polska 2016 / 76’

Słowa stwarzają świat. Zwłaszcza ten wewnętrzny. Dlatego kiedy siedzące w gabinecie psychoterapeutycznym matka i córka mówią o tym, co czują, specjalista prosi je, żeby znalazły odpowiedniki użytych wyrazów: bardziej adekwatne, a mniej dosadne. Słowa w tym filmie to broń obosieczna, która rani zarówno rozmówcę, jak i mówiącego. Wskazuje na to już tytuł, który z jednej strony jest wyznaniem miłości, z drugiej – emocjonalnym szantażem, mającym w adresacie wywołać poczucie winy. Zdanie to padnie zresztą z ust matki, która z dwudziestokilkuletnią córką od dawna nie potrafi znaleźć wspólnego języka. Uczą się tego na nowo pod okiem krakowskiego profesora. Widz staje się mimowolnym świadkiem tego bolesnego procesu, wielokrotnie podważającym jego sens i skuteczność. Po Ojcu i synu potrzebowałem dowodu, że istnieje taki rodzaj rozmowy, która sprawia, że ludziom łatwiej jest żyć ze sobą albo każdemu z nich łatwiej jest żyć z osobna – mówił reżyser, którego nagrodzony na Krakowskim Festiwalu Filmowym dokument działa jak udana psychoterapia.

po seansie 23 lipca, godz. 13.15
Debata "Zwierciadła": Więzy czy więzi?

Artur Zaborski

nagrody

Krakow FF 2016 - Silver Hobby-Horse

Paweł Łoziński

Reżyser filmowy i producent, syn dokumentalisty Marcela Łozińskiego. Urodził się w 1965 roku w Warszawie, ukończył Wydział Reżyserii na PWSFTviT w Łodzi. Zadebiutował w pełnym metrażu głośnym dokumentem Miejsce urodzenia, opowiadającym o Żydzie, który powracaj z USA do Polski po to, by poznać losy swojej rodziny. Laureat wielu nagród na festiwalach w Paryżu, Lipsku i Krakowie. Jest wykładowcą Gdyńskiej Szkoły Filmowej.

Filmografia

1992 Miejsce urodzenia / Birthplace (doc.)

1995 100 lat w kinie / 100 Years of Polish Cinema (doc.)

1996 Kratka / Im Gully 2009 Chemia / Chemo (doc.)

2013 Ojciec i syn / Father and Son (doc.)

2016 Nawet nie wiesz, jak bardzo cię kocham / You Have No Idea How Much I Love You (doc.)

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Paweł Łoziński
scenariusz Paweł Łoziński
zdjęcia Kacper Lisowski
montaż Dorota Wardęszkiewicz
dźwięk Zofia Moruś
producent Paweł Łoziński
produkcja Łoziński Production, Telewizja Polska, Mazowiecki Instytut Kultury, Mazowiecki Fundusz Filmowy
właściciel praw Łozinski Production
polski dystrybutor Against Gravity
język polski
barwa kolor