English
zaloguj / zarejestruj

Dyskretny urok burżuazji

Luis Buñuel
The Discreet Charm of the Bourgeoisie / Le charme discret de la bourgeoisie
Francja 1972 / 105’
wybór Jessiki Hausner

W legendarnym dziele Buñuela na ekranie przechadzają się dwie pary małżeńskie, przebrany za ogrodnika biskup, ambasador republiki Mirandy, wielbiący marihuanę pułkownik oraz kilka osobistości z francuskich wyższych sfer. Nie chodzą daleko: głównie z kanapy do stołu i z powrotem. Hiszpański surrealista bada tu – jak pisał Adam Garbicz – „okazy fauny o dobrych manierach, bawiąc się nimi z przyjemnością nadzwyczaj bystrego małego chłopca”. Za obiekt tych badań obiera francuską burżuazję, nie bez ironii obserwując ją podczas niekończących się rytuałów zmian garderoby, spożywania wyszukanych potraw, erotycznych igraszek, wymiany uprzejmości i uszczypliwości. Nawet dąsy i migreny są tu tylko w najlepszym guście. A może to wszystko jedynie się śni? Tylko komu? Dyskretny urok burżuazji, demaskując powierzchowność społecznych konwencji, jest świadectwem nie tylko organicznej wręcz niechęci Buñuela do wartości mieszczańskich, lecz także nieprzebranych pokładów absurdalnego humoru reżysera. Jeden z ukochanych filmów Federica Felliniego.

Adam Kruk

nagrody

Oscars 1972 - Best Foreign Language Film; BAFTA 1972 - Best Screenplay

Luis Buñuel

Hiszpański reżyser surrealista, jeden z najwybitniejszych autorów kina światowego. Studiował w Madrycie, by w 1925 roku wyjechać do Paryża, gdzie nakręcił z Salvadorem Dalim Psa andaluzyjskiego i Złoty wiek. W późniejszych latach tworzył w Meksyku (Zapomniani, On), Hiszpanii (Viridiana, Tristana) i Francji (Dziennik panny służącej, Piękność dnia). Wierny tematom takim jak religia, seks i śmierć, nieustannie walczył ze skostniałymi konwenansami i demaskował obłudę mieszczańskiej moralności.

Wybrana filmografia

1928 Pies andaluzyjski / Un Chien andalou / An Andalusian Dog

1950 Zapomniani / Los olvidados / Los Olvidados

1958 Nazarín / Nazarin 

1965 Szymon Pustelnik / Simon del desierto / Simon of the Desert

1977 Mroczny przedmiot pożądania / Cet obscur objet du désir / That Obscure Object of Desire

Twórcy

reżyseria Luis Buñuel
scenariusz Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière
zdjęcia Edmond Richard
montaż Hélène Plemiannikov
muzyka Galaxie Musique
obsada Fernando Rey, Delphine Seyrig, Stéphane Audran, Bulle Ogier, Jean-Pierre Cassel, Paul Frankeur, Julien Bertheau, Michel Piccoli
producent Serge Silberman
produkcja Greenwich Film Productions
właściciel praw Tamasa Distribution
język francuski, hiszpański
barwa kolor