English
zaloguj / zarejestruj

Komuna

Thomas Vinterberg
The Commune / Kollektivet
Dania, Szwecja, Holandia 2015 / 111’

Thomas Vinterberg, nominowany do Oscara za Polowanie współtwórca kultowej Dogmy ’95, w nowym filmie odwołuje się do własnych wspomnień z dzieciństwa spędzonego w komunie. Ze współscenarzystą, Tobiasem Lindholmem, tworzą jednak coś więcej niż tylko rozliczenie z młodością. Lata 70. Erik i Anna to małżeństwo z długim stażem. On jest architektem, ona spikerką telewizyjnych wiadomości. Kiedy mężczyzna dziedziczy duży dom, postanawiają przełamać życiową nudę i z grupą outsiderów zakładają komunę. W tym samym czasie Erik poznaje studentkę uderzająco podobną do żony, ale też znacznie młodszą. Ton filmu zmienia się w rytmie codziennego życia. Od szybkich, niemal komediowych sekwencji, po przejmujące studium załamania nerwowego. To wiwisekcja mitu wspólnoty. Idea bliskości rozbija się o ludzki egoizm, egalitarny sposób podejmowania decyzji w domu zamienia się niemal w tyranię większości. W Komunie uderzają płytkie relacje między ludźmi, przemilczane żale i potrzeby, samotność, emocjonalne braki. Uczestnicy festiwalu w Berlinie dopatrywali się tu także alegorycznej opowieści o społeczeństwie i metafory współczesnej Europy. Niezależnie od tego, czy uznamy Komunę za kino polityczne czy osobiste, pozostaje ona boleśnie aktualna.

Krzysztof Kwiatkowski

nagrody

Berlin IFF 2016 – Best Actress

Thomas Vinterberg

Duński reżyser i scenarzysta. Zadebiutował w 1996 roku Bohaterami. Zasłynął jednak jako współtwórca manifestu Dogma ’95. Jego Festen (Grand Prix w Cannes) stało się pierwszym filmem zrealizowanym z zachowaniem sformułowanych przez reżyserów zasad. Z czasem, jak pozostali członkowie grupy, porzucił nurt. Zrealizował m.in. głośną Moją drogą Wendy, w 2012 roku został nominowany do Oscara za Polowanie.

Wybrana filmografia

1996 Bohaterowie / De Største Helte / The Biggest Heroes

1998 Festen / Celebration

2005 Moja droga Wendy / Dear Wendy

2010 Submarino

2012 Polowanie / Jagten / The Hunt

2015 Z dala od zgiełku / Far From the Madding Crowd

2016 Komuna / Kollektivet / The Commune

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Thomas Vinterberg
scenariusz Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
zdjęcia Jesper Tøffner
montaż Anne Østerud, Janus Billeskov Jansen
muzyka Fons Merkies
obsada Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Helene Reingaard Neumann, Martha Sofie Wallstrøm Hansen
producent Sisse Graum Jørgensen, Morten Kaufmann
produkcja Zentropa Productions, Toolbox Film
polski dystrybutor Gutek Film
język duński
barwa kolor