English

Martwe wody

Bruno Dumont
Slack Bay / Ma Loute
Francja, Niemcy 2016 / 122’

Martwe wody Bruno Dumonta (retrospektywa 11. NH) z charyzmatyczną Juliette Binoche w jednej z ról podbiły francuską publiczność. To film ekstrawagancki, surrealny, pełen absurdu, a jednocześnie: precyzyjny i wysublimowany. Przy całym szaleństwie gatunkowego kolażu – połączenia arthouse’owego quasi-horroru wampirycznego i quasi-kryminału z elementami melodramatu – Bruno Dumont nie rezygnuje z intelektualnego i erudycyjnego kina. 1910 rok, Flandria na północy Francji, ukochana rodzinna kraina reżysera. W okazałej willi żyje miejscowa arystokracja. Tuż obok w skromnych chatach mieszkają rybacy, których głównym zajęciem jest przenoszenie na swoich barkach lepiej urodzonych ludzi. Nagle na lokalnej plaży pojawia się gruby detektyw z asystentem, by rozwikłać sprawę tajemniczych zaginięć. A między arystokratką i wiejskim chłopakiem rodzi się coś na kształt miłości. Gag goni gag, aktorzy grają w świadomie przeszarżowanym stylu, reżyser nieustannie odwołuje się do klasyki kina, z komediami Jacques’a Tati na czele. Ale w tej przewrotnej wiwisekcji francuskości kryje się również krytyka społeczna. Obraz nieświadomej własnej śmieszności arystokracji, jej arogancji, nieustannego budowania murów między klasami. W tej rzeczywistości Dumont zadaje pytanie o prawo do inności. Portretuje osobę transpłciową w świecie, w którym wszelkie kategorie wydają się sztywne, a granice nieprzekraczalne. Śmiech w Martwych wodach ani przez chwilę nie jest pusty.

Krzysztof Kwiatkowski

Bruno Dumont

Francuski reżyser i scenarzysta. Skończył studia filozoficzne i był nauczycielem w szkole średniej w swoim rodzinnym mieście Bailleul. W kinie zadebiutował w 1997 roku Życiem Jezusa. Zwykle w swojej twórczości, m.in. w Ludzkości, Flandrii, Poza szatanem, wracał na północ Francji. I do filozofii: opowiadał o wierze, potrzebie Boga, ale również o seksualności i inności. W serialu Mały Quinquin i w Martwych wodach pokazał swoją inną, komediową twarz.

Filmografia

1997 Życie Jezusa / La vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L'Humanité / Humanity

2003 Dwadzieścia dziewięć palm / Twentynine Palms

2006 Flandria / Flandres / Flanders 2009 Hadewijch

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

2013 Camille Claudel 1915

2016 Martwe wody / Ma loute / Slack Bay

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Bruno Dumont
scenariusz Bruno Dumont
zdjęcia Guillaume Deffontaines
montaż Bruno Dumont, Basile Belkhiri
obsada Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent, Brandon Lavieville, Raph
producent Jean Bréhat Rachid Bouchareb, Muriel Merlin
produkcja 3B Productions
polski dystrybutor Gutek Film
język francuski
barwa kolor