English
zaloguj / zarejestruj

Pianista

Roman Polański
The Pianist
Polska, Niemcy, Francja, Wielka Brytania 2002 / 148’
wybór Carlosa Saury

Akcja dramatu wojennego, opartego na wspomnieniach pianisty i kompozytora Władysława Szpilmana, rozpoczyna się we wrześniu 1939 roku. Młody muzyk wykonuje w Polskim Radiu nokturn Chopina, kiedy na Warszawę spadają niemieckie bomby. Dla Szpilmana i jego żydowskiej rodziny to początek desperackiej walki o przetrwanie. Zrealizowany z hollywoodzkim rozmachem film Polańskiego to opowieść o piekle na ziemi oraz o woli przeżycia w nieludzkich czasach. Ważną kwestią są tu także stosunki polsko-niemiecko-żydowskie z czasów okupacji, widziane z perspektywy „warszawskiego Robinsona”. Pokazywany w konkursie głównym na festiwalu w Cannes film zdobył Złotą Palmę, następnie zaś Oscary za reżyserię, scenariusz oraz tytułową rolę Adriena Brody’ego. W Pianiście powraca charakterystyczny dla twórczości Polańskiego pesymistyczny obraz świata oraz motyw stałego zagrożenia i osamotnienia, to także film doskonały pod względem artystycznego rzemiosła.

Adam Kruk

nagrody

Cannes IFF 2002 - Golden Palm; BAFTA 2003 – Best Film, Best Director, Oscars 2003 - Best Director, Best Actor, Best Adapted Screenplay

Roman Polański

Reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta, aktor. Już podczas studiów na łódzkiej PWSF, gdzie nakręcił głośne etiudy Rozbijemy zabawę i Dwaj ludzie z szafą, był uznawany za złote dziecko polskiej kinematografii. Zadebiutował nominowanym do Oscara Nożem w wodzie, po czym wyemigrował na Zachód. Kolejne filmy realizował w Wielkiej Brytanii (Wstręt, Matnia), USA (Tragedia Makbeta, Co?, Chinatown) i Francji (Lokator, Frantic, Wenus w futrze).





Wybrana filmografia

1958 Dwaj ludzie z szafą / Two Men and a Wardrobe (short)

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1965 Wstręt / Repulsion

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1979 Tess

1988 Frantic

1992 Gorzkie gody / Bitter Moon

2013 Wenus w futrze / Venus in Fur

Twórcy

reżyseria Roman Polański
scenariusz Ronald Harwood
zdjęcia Paweł Edelman
montaż Hervé de Luze
muzyka Wojciech Kilar
obsada Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman, Emilia Fox, Krzysztof Pieczyński, Cezary Kosiński
producent Roman Polański, Robert Benmussa, Alain Sarde, Gene Gutowski
produkcja R. P. Productions, Heritage Films, Studios Babelsberg, Runteam Ltd.
właściciel praw Heritage
język angielski, niemiecki, rosyjski, polski
barwa kolor