English
zaloguj / zarejestruj

Cała przyjemność po mojej stronie

Elisa Miller
Pleasure Is Mine / El placer es mio
Meksyk 2015 / 93’

Zakochani w sobie, pełni pasji Rita i Mateo wynoszą się z miasta w poszukiwaniu harmonii i czasu tylko dla siebie, oboje chcą żyć w zgodzie z naturą. Ich krótki związek jest namiętny i beztroski, chociaż dziewczyna coraz częściej myśli o dziecku i stabilizacji. Do podjęcia poważnych życiowych decyzji namawiają ją matka i babcia, niespecjalnie przychylne rozrywkowemu Mateo. Jego lęk przed zobowiązaniami znajduje ujście podczas niespodziewanej wizyty atrakcyjnej kuzynki, w wyniku czego nad wiejską sielanką i związkiem zgromadzą się czarne chmury. Debiutancka fabuła Meksykanki Elisy Miller, uhonorowanej Złotą Palmą w Cannes za krótki metraż, to kameralna i do bólu szczera opowieść o narodzinach uczucia i apogeum namiętności, o romantycznych uniesieniach i twardym lądowaniu w rzeczywistości. Jednym z producentów filmu jest reżyser Nad jeziorem Tahoe i Club Sandwich, Fernando Eimbcke. 

Magdalena Maksimiuk

Elisa Miller

Urodzona w 1982 roku producentka, reżyserka i autorka scenariuszy. Jeszcze na studiach w szkole filmowej Centro de Capacitación Cinematográfica w Mexico City nakręciła swój słynny krótki metraż Ver Llover, za który otrzymała Złotą Palmę w Cannes. Stała się tym samym pierwszą wyróżnioną w ten sposób Meksykanką. Jej kolejne projekty były prezentowane na licznych festiwalach na całym świecie, w tym m.in. w Rotterdamie i Tuluzie. Cała przyjemność po mojej stronie to jej fabularny debiut.

Filmografia

2005 Siavus (short)

2006 Ver Llover / Watching It Rain (short)

2008 Roma (short)

2010 Vete Mas Lejos, Alicia

2012 Ekinoccio (doc.)

2013 About Sarah (doc.)

2015 Cała przyjemność po mojej stronie / El placer es mio / Pleasure Is Mine

Twórcy

reżyseria Elisa Miller
scenariusz Gabriela Vidal, Elisa Miller
zdjęcia Matias Penachino
montaż Yibran Asuad, Maria Calle
muzyka Immanuel Miralda
obsada Flor Edwarda Gurrola, Fausto Alzati, Camila Sodi, Tina Romero
producent Christian Valdelievre, Jaime B. Ramos, Fernando Eimbcke
produkcja Cinepantera
właściciel praw Capricci Films
język hiszpański
barwa kolor