English
zaloguj / zarejestruj

Ukryte

Michael Haneke
Hidden / Caché
Francja, Austria, Niemcy, Włochy 2005 / 118’
wybór Agnieszki Holland

W idealnie poukładane życie dobrze sytuowanego, małżeństwa Georges’a i Anne, wkrada się niepokój. Ktoś zaczyna podrzucać im kasety wideo z nagraniami ich paryskiej posiadłości, szkoły syna, rodzinnego domu Georges’a na prowincji. Bohaterowie czują się coraz baczniej obserwowani, nie wiedzą tylko przez kogo i w jakim celu. Stan zagrożenia odciska piętno na ich wzajemnych relacjach, życiu rodzinnym i zawodowym. Ubrany w formę thrillera film Michaela Hanekego dotyka nie tylko lęku klasy średniej przed utratą prywatności oraz stanu posiadania. Sięga dużo głębiej, stawiając pytanie o to, na ile determinuje nas pochodzenie i dzieciństwo, podejmuje także kwestię zbiorowej odpowiedzialności Francuzów za masakrę Algierczyków w 1961 roku, a może wszystkich Europejczyków za kolonializm i jego skutki. Ukryte – jedno z największych arcydzieł lat dwutysięcznych – zdobyło pięć nagród Europejskiej Akademii Filmowej, a Haneke tytuł najlepszego reżysera na MFF w Cannes.

Adam Kruk

nagrody

Cannes IFF 2005 - Best Director, FIPRESCI Prize, Prize of the Ecumenical Jury; European Film Awards 2005 - Best Film, Best Director, Best Editor, Best Actor

Michael Haneke

Jeden z najwybitniejszych twórców współczesnego kina. Laureat nagród Europejskiej Akademii Filmowej, Oscara oraz Złotej Palmy w Cannes (dwukrotnie, za Białą wstążkę i Miłość). Urodzony w Monachium Austriak, pracował w telewizji (od 1974 roku) i teatrze. Wystawiał Strindberga, Goethego i von Kleista. Od debiutu kinowego w 1989 roku, tworząc w Austrii, Francji i USA, stał się mistrzem przenikliwej analizy i krytyki tego, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami społeczeństwa dobrobytu.

Wybrana filmografia

1989 Siódmy kontynent / Der siebente Kontinent / The Seventh Continent

2000 Kod nieznany / Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages / Code Unknown

2001 Pianistka / La Pianiste / The Piano Teacher

2009 Biała wstążka / Das weiße Band – Eine deutsche Kindergeschichte / White Ribbon

2012 Miłość / Amour

Twórcy

reżyseria Michael Haneke
scenariusz Michael Haneke
zdjęcia Christian Berger
montaż Michael Hudecek, Nadine Muse
obsada Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Annie Girardot, Maurice Bénichou
producent Veit Heiduschka, Michael Katz, Margaret Menegoz
produkcja France 3 Cinéma, Canal+, Bavaria Film, Wega Film
polski dystrybutor Monolith Films
język francuski
barwa kolor