English
zaloguj / zarejestruj

Nieprawi

Adrian Sitaru
Illegitimate / Ilegitim
Rumunia, Polska, Francja 2015 / 89’

Adrian Sitaru pozostaje wierny strategii zastosowanej w debiutanckim Pikniku (10. NH). Reżyser ponownie przedstawia na ekranie pozornie błahe zdarzenie, które wywołuje daleko idące konsekwencje. W Nieprawi zwyczajna rozmowa przy obiedzie przeradza się w potężną kłótnię pomiędzy członkami rodziny. Młodzi przedstawiciele klanu Anghelescu nie potrafią wybaczyć ojcu nieetycznej postawy z czasów komunizmu. Szybko okazuje się jednak, że skłonni do rozliczania przeszłości bohaterowie mają na sumieniu równie ciężkie grzechy. Choć poruszane są takie tematy jak aborcja i kazirodztwo, reżyserowi stroni od sensacyjnego tonu. Sitaru dba również o to, by jego film nie zamienił się w płaską farsę ani w natrętną psychodramę. Zamiast tego tworzy na ekranie świat, w którym nie ma miejsca na ferowanie prostych wyroków. Ambiwalencja współprodukowanego przez Polskę filmu spodobała się na festiwalu w Berlinie, gdzie otrzymał on Nagrodę Międzynarodowego Stowarzyszenia Kin Artystycznych CICAE.

Piotr Czerkawski

nagrody

Berlin IFF 2016 - CICAE Award

Adrian Sitaru

Urodził się w 1971 roku w Devie w Rumunii. Studiował informatykę i reżyserię filmową. Artystyczne szlify zdobywał u boku Costy Gavrasa, któremu asystował przy filmie Amen (2002). Autor wielu nagradzanych filmów krótkometrażowych, spośród których najsłynniejsze okazało się Valuri (2007). W 2008 roku nakręcił swój debiut pełnometrażowy, Piknik. Za Dobre chęci (13. NH) otrzymał nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu w Locarno.

Wybrana filmografia

2006 Mincinoasa (TV, short)

2007 Valuri/ Waves (short)

2008 Piknik / Pescuit sportiv / Hooked

2010 Klatka / Colivia / The Cage (short)

2011 Dobre chęci / Din dragoste cu cele mai bune intenţii / Best Intentions

2016 Nieprawi /  Illegitim / Illegitimate

Twórcy

reżyseria Adrian Sitaru
scenariusz Adrian Sitaru, Alina Grigore
zdjęcia Adrian Silisteanu, Alexandru Timosca
montaż Theo Lichtenberger, Mircea Olteanu
dźwięk Ioan Filip, Dan-Stefan Rucareanu
obsada Adrian Titieni, Alina Grigore, Robi Urs
producent Anamaria Antoci, Yohann Cornu, Stanisław Dziedzic, Klaudia Śmieja
produkcja Domestic Film, Film Produkcja
właściciel praw Versatile Films
język rumuński
barwa kolor