English
zaloguj / zarejestruj

Kołysanka do bolesnej tajemnicy

Lav Diaz
A Lullaby to the Sorrowful Mystery / Hele sa hiwagang hapis
Filipiny, Singapur 2016 / 485’

Lav Diaz, autor m.in. Florentiny Hubaldo, CTE (12. NH) oraz Norte, koniec historii (13. NH), powraca z nowym filmem. Dobrze znany festiwalowej publiczności filipiński reżyser po raz kolejny zgłębia historię swojej ojczyzny. Pod koniec XIX wieku na wyspach wybuchła rewolucja, która miała zakończyć trzystuletnie panowanie Hiszpanii, jednak w wyniku sporów wewnętrznych rewolucjoniści ponieśli porażkę. Złożona narracja przedstawia losy najważniejszych postaci tamtego okresu oraz prostych ludzi, ofiar okrutnego konfliktu. Diaz przeplata fikcję z rzeczywistością, poruszając m.in. wątek poszukiwania ciała Andrésa Bonifacia, ojca rewolucji filipińskiej, przez jego żonę Gregorię de Jesús oraz przygody bohaterów powieści stworzonej podczas rewolucji – Isaganiego, Basilia oraz Simouna. Wydarzenia przerywane są pieśniami, których tematem oprócz miłości są żal, ból, gniew i smutek. Mówią one także o najciemniejszych zakamarkach ludzkiej duszy, które Diaz odkrywa również u swoich protagonistów.

Sławomir Wasiński

nagrody

Berlin IFF 2016 - Alfred Bauer Award

Lav Diaz

(właściwie: Lavrente Indico Diaz) Urodził się na Filipinach w 1958 roku. Studiował w Mowelfund Film Institute. Status autora filmowego zyskał dzięki unikalnemu stylowi. Zajmuje się nie tylko reżyserią, lecz także pisaniem scenariuszy, produkcją, jest autorem zdjęć i muzyki. Ponadto bywa aktorem i pisze poezje. Nagradzany na wielu światowych festiwalach, dał się poznać jako twórca wielogodzinnych dzieł złożonych z długich, statycznych ujęć.

Wybrana filmografia

2008 Melancholia

2011 Siglo ng Pagluluwal / Century of Birthing

2012 Florentina Hubaldo, CTE

2013 Norte, honiec historii / Norte, Hangganan ng Kasaysayan / North, the End of History

2014 Z tego, co było, po tym, co było / Mula sa Kung Ano ang Noon / From What Is Before

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Lav Diaz
scenariusz Lav Diaz
zdjęcia Larry Manda
montaż Lav Diaz
obsada Piolo Pascual, John Lloyd Cruz, Hazel Orencio, Alessandra de Rossi, Bernardo Bernardo, Joel Saracho, Susan Africa, Cherie Gil, Angel Aquino, Sid Lucero, Bart Guingona, Menggie Cobarrubias, Karenina Haniel, Matt Daclan
producent Bianca Balbuena
produkcja TEN17P, Epicmedia, Sine Olivia Pilipinas, Potocol, Akanga Film Productions
właściciel praw Films Boutique
język tagalski, hiszpański, mandaryński, filipiński, angielski
barwa cz.-b.