English

1000 oczu dr. Maddina

Yves Montmayeur
The 1000 Eyes of Dr. Maddin
Francja, USA 2015 / 65’

Dokument o kanadyjskim reżyserze-ekscentryku (i ulubieńcu Nowych Horyzontów) Guyu Maddinie. Yves Montmayeur, po wyważonym filmie Michael Haneke. Zawód: reżyser, tym razem pozwala sobie na większą swobodę. Bardziej niż na rzetelną biografię stawia na oddanie zwariowanego charakteru twórcy. Podgląda go na planie filmowym i w trakcie pracy nad instalacją artystyczną – rejestracją symulowanych seansów spirytystycznych. Maddin mówi nieco o początkach swojej kariery i fascynacji dawnym kinem. O wiele bardziej interesują go jednak rozważania o duchowej naturze kina i o tym, czy i w jaki sposób filmy pozwalają na kontakt z innym wymiarem. Anegdoty i żarty mieszają się tu z autentycznym przekonaniem o niezwykłych możliwościach filmowego medium. Wszystko spowija nastrój tajemnicy, którą roztacza bohater, występ w dokumencie przypomina raczej Maddinowski w duchu performance. Na ekranie pojawiają się też postacie inspirujące Maddina, z Kennethem Angerem i Johnem Watersem na czele.

Robert Mróz

nagrody

Venice IFF 2015 – Best Documentary on Cinema

Yves Montmayeur

Urodzony w 1963 roku Francuz, specjalista od dokumentów o kinie. Tworzy portrety reżyserów-indywidualistów (m.in. Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Michael Haneke). Zrealizował też dokumenty o pinku eiga, filmach akcji z Hongkongu i hiszpańskiej fantastyce. Gdy nie reżyseruje, zajmuje się krytyką filmową i selekcją filmów na festiwale. W latach 90. pracował przy festiwalu L'Étrange, poświęconemu kinu gatunkowemu. Ma też za sobą występy w zespołach, postpunkowym Warsaw Pact i industrialowym Prima Linea.

Wybrana filmografia

2005 Ghibli et le mystère Miyazaki (TV doc)

2007 In the Mood for Doyle (TV doc)

2009 Viva la muerte! Autopsie du nouveau cinéma fantastique espagnol (doc)

2011 Pinku Eiga: Inside the Pleasure Dome of Japanese Erotic Cinema (doc)

2013 Michael Haneke. Zawód: reżyser / Michael H. Profession: Director (doc)

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Yves Montmayeur
scenariusz Yves Montmayeur
zdjęcia Yves Montmayeur
montaż Fabien Bouillaud
muzyka J. G. Thirlwell
obsada Guy Maddin, Udo Kier, Isabella Rossellini, Kenneth Anger, Stephen Quay, Timothy Quay, John Waters
produkcja Brain Works, Cine+, CNC
właściciel praw Taskovski Films
język angielski
barwa kolor