English
zaloguj / zarejestruj

Wideoklip v 4.0

Maciej Ćwiek
Videoclip v 4.0
Polska 2006 / 4’

W latach osiemdziesiątych dość powszechnie stosowanym przez artystów wideo zabiegiem był scratching, czyli wykorzystywanie gotowych fragmentów filmów lub programów telewizyjnych. Film Wideoklip v 4.0 posługuje się podobną metodą. Fragmenty programów telewizyjnych zostają wykadrowane oraz transformowane tak, aby materiał pochodzący z różnych źródeł ujednolicić plastycznie.

Maciej Ćwiek ur. w 1960 r. Absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu. Reprezentant eksperymentalnego nurtu polskiego filmu animowanego. Wykładowca Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu.

Filmografia:

1987 Neonowa krowa

1990 Kukułka

1995 Magritte

2006 Wideoklip v 4.0

2007 Walc cis-moll

Artykuły o filmie

Oficjalna strona