English
zaloguj / zarejestruj

Autor wychodzi

Dominika Montean
Exit Author
Polska 2006 / 40’

Anna przygotowuje się do zrobienia swojego własnego filmu. Po pewnym czasie odkrywa, że jest w nim jedynie bohaterką i nic tak naprawdę nie zależy od niej. Buntując się przeciwko Autorowi, pisze swój własny film, stwarzając postaci od nowa - ale one też nie chcą być bohaterami w cudzym filmie. Z historią bohaterki splata się historia krytyka, który całe życie "ścigał" pisarzy, aby w końcu przekonać się o bezsensowności swych wysiłków.

Dominika Montean, absolwentka filologii angielskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim i reżyserii na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego. Tworzy filmy dokumentalne i krótkometrażowe.

Filmografia:

2002 Ewa, lat 24 (dok.)

2003 Cienie (kr.m.)

2003 Nieupoważnionym wstęp wzbroniony (kr.m.)

2004 Powiedz coś / Say Something (kr.m.)

2006 Marsz samotnych kobiet (dok.)

2006 Autor wychodzi / Broadcast Rehearsal (kr.m.)

2007 Kazimierz otwarty (dok.)

Artykuły o filmie

Oficjalna strona