English
zaloguj / zarejestruj

Fabryka

Maciej Adamek
Factory
Polska 2006 / 30’

Bohaterem filmu jest 19-letni Adam, który podejmuje dorywczą pracę w fabryce lalek by móc opłacić przyszłe studia. Spotkanie z pracującą tam dziewczyną zmusza go do innego spojrzenia na rzeczywistość. Fabryka to opowieść o pierwszych ważnych decyzjach podejmowanych w życiu.

Maciej Adamek urodził się w 1968 r. w Gdańsku. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi i filologii polskiej na Uniwersytecie Gdańskim. Członek Europejskiej Akademii Filmowej. W 2006 r. jego scenariusz fabularny Zdjęcie otrzymał pierwszą nagrodę w polskiej edycji konkursu scenariuszowego Hartley Merrill i trzecią w edycji międzynarodowej (Cannes 2006).

Wybrana filmografia:

1994 W zawieszeniu / Waiting (dok.)

2001 Co dzień bliżej nieba / Every Day Closer to Heaven (dok.)

2002 Konkurs / Competition (dok.)

2003 Powrót / Getting Back (dok.)

2004 Jestem / I am with You (dok.)

2005 W drodze / On the Road (dok.)

2006 Fabryka / Factory (kr.m.)

Artykuły o filmie

Oficjalna strona