English
zaloguj / zarejestruj

Ku ku kułcze jajo

Paweł Popko
Cu Cu Coo's Egg
Polska 2006 / 24’

Gracjan, niepełnosprawny osiemnastolatek porzucony przez matkę, która wyjechała za granicę, zamieszkuje w miejskiej noclegowni. Jest zupełnie sam, jego starszy brat przebywa w zakładzie karnym. Dzięki otwartości i pozytywnemu nastawieniu do świata i ludzi zyskuje sympatię doświadczonych przez los lokatorów noclegowni, a także mieszkańców miasteczka, do którego często się wymyka na swym inwalidzkim wózku.

Paweł Popkourodził się w 1975 r. w Częstochowie. Z wykształcenia informatyk, z pasji filmowiec. Autor kilkunastu filmów i wideoklipów, m.in. Chomiczówka (Sydney Polak, 2005), Zostanę politykiem (Habakuk, 2005), Czrnuch (T.LOVE, 2006), Przemijamy (Sidney Polak, 2005), Wszyscy najwięksi (Akurat, 2007). Laureat wielu nagród i wyróżnień na festiwalach kina niezależnego, m.in. w Częstochowie, Koninie, Oświęcimiu, Toruniu, Wrocławiu i Warszawie.

Wybrana filmografia:

1996 Dzień

1997 Egzamin

2000 Kameleoni

2002 Uczulenie czy ospa (dok.)

2003 Gruby w Londynie (dok.)

2003 Twór (dok.)

2004 Drugi wymiar (dok.)

2005 Legitymacje (dok.)

2005 Gambler (dok.)

2006 Ku ku kułcze jajo / Cu Cu Coo' s Egg (dok.)

Artykuły o filmie

Oficjalna strona