English
zaloguj / zarejestruj

Romek

Filip Bajon
Polska 2007 / 55’

Roman Paszke wypływa w niezwykły rejs dookoła świata z zamiarem pobicia rekordu pokonania trasy wynoszącym siedemdziesiąt dni. Rejs odbywa się w ekstremalnych warunkach, które niejednokrotnie stawiają samotnego żeglarza w nieoczekiwanych sytuacjach, wymagających ryzykownych działań i nie lada odwagi. Bohater balansuje na granicy życia i śmierci, ale jest to świadomy wybór człowieka, któremu nie wystarcza komfort życia na lądzie. Temu ryzyku ma przeciwdziałać najnowocześniejsza technologia, najwytrzymalsze materiały, skomplikowana elektronika. Ale zawsze jest tak, że po jednej stronie są zawodne mechanizmy, a po drugiej samotny człowiek, który musi być niezawodny.

Filip Bajon urodził się w 1947 r. w Poznaniu. Ukończył prawo na UAM (1970) i Wydział Reżyserii PWSFTviT (1974 r.). W 1976 zrealizował pierwszy film krótkometrażowy, a w 1977 r. zadebiutował fabułą. Jest również reżyserem teatralnym.

Wybrana filmografia:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek