English
zaloguj / zarejestruj

Niezwykły lot Boeinga 737

Jacek Bławut
Unusual Flight of Boeing 737
Polska 2007 / 24’

Film opowiada o pracy pilotów i kontrolerów pasażerskich linii lotniczych. Celem "lotu kamery" jest lądowisko w Insbrucku. Położone w Alpach, należy do najtrudniejszych obiektów lotniczych na świecie, dlatego korzystanie z niego wymaga od pilotów specjalnego przeszkolenia. Wielkie emocje, piękne krajobrazy, wyjątkowi piloci oraz niecodzienny finał, który mógł się zdarzyć jedynie w czasie lotu o numerze 005.

Jacek Bławut urodził się w Zagórzu Śląskim w 1950 r. Reżyser, scenarzysta i operator filmowy. Absolwent wydziału operatorskiego PWSFTviT w Łodzi. Wykładowca w szkołach filmowych w Berlinie, Hanowerze, Toruniu (Camera Image Film Shool). Obecnie jest wykładowcą w Mistrzowskiej Szkole Andrzeja Wajdy. Od 2003 jest członkiem Europejskiej Akademii Filmowej.

Wybrana filmografia:

1984 Widok (dok.)

1990 Nienormalni (dok.)

1996 Miałem przyjaciela (dok.)

2002 Kraj urodzenia (dok.)

2004 Born dead (dok.)

2005 Szczur w koronie (dok.)

2007 Niezwykły lot Boeinga 737 / Unusual Flight of Boeing 737 (dok.)