English
zaloguj / zarejestruj

Bardzo krótki strajk

Grzegorz Królikiewicz
Very Short Strike
Polska 2007 / 53’

Film jest próbą rekonstrukcji okupacyjnego studenckiego strajku na Uniwersytecie Łódzkim, proklamowanego w proteście przeciwko wprowadzeniu stanu wojennego w Polsce. W 25. rocznicę strajku, jego inicjatorzy - liderzy Niezależnego Zrzeszenia Studentów oraz dzisiejsi studenci, również członkowie NZS wspominają tamte wydarzenia. We wspólnej psychodramatycznej rekonstrukcji strajku, w którym doszło do masakry i prawdopodobnie do śmierci studentki, "kombatanci" chcą przekazać młodszym kolegom ducha czasu i atmosferę tego miejsca, wypełnionych odwagą i poświęceniem. Całość - nieoczekiwanie - kończy przesłanie, w którym podkreślona zostaje potrzeba altruizmu w dzisiejszych czasach.

Grzegorz Królikiewicz urodził się w 1939r. w Aleksandrowie Kujawskim. Od 1969 r. realizuje filmy dokumentalne i spektakle teatralne dla Telewizji Polskiej. W 1972 r. zadebiutował filmem fabularnym Na wylocie. Od 1973 r. publikuje eseje z teorii filmu, antropologii kultury i książki dotyczące analizy dzieła filmowego. Od 1979 r. jest nauczycielem akademickim.

Filmografia:

1972 Na wylot

1974 Wieczne pretensje

1977 Tańczący jastrząb

1981 Klejnot wolnego sumienia

1983 Fort 13

1984 Zabicie ciotki

1993 Przypadek Piekosińskiego

1995 Drzewa

2007 Bardzo krótki strajk / Very Short Strike