English
zaloguj / zarejestruj

Taki pejzaż

Jagoda Szelc
Such a Landscape
Polska 2013 / 23’

Cud, zadośćuczynienie, żal, modlitwa, przebaczenie – pięć stanów, których powinniśmy doświadczyć przed śmiercią, aby się nie bać. Przecież każdy z nas może nauczyć kogoś, jak odchodzić w spokoju… Poetycka kompilacja odrębnych historii, które oparto na prawdziwych zdarzeniach. Caleb Deschanel, przyznając filmowi Złotą Kijankę, powiedział, że jest to przepięknie opowiedziana seria wizualnych wierszy, które zanurzają się w głęboką i znaczącą tajemnicę.

Agata Bratek

nagrody

Camerimage IFF 2013 – Golden Tadpole

Jagoda Szelc

Urodziła się w 1984 roku we Wrocławiu. Absolwentka Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu, stypendystka Aristotle University w Salonikach. Stypendystka Ministra Kultury w 2012 roku. Obecnie studiuje reżyserię w Szkole Filmowej w Łodzi.

Filmografia

2010 Kichot / Kichot (doc., short)

2011 Aposiopesis / Aposiopesis (short)

2011 Krzycz, jeśli chcesz / Yell if You Want (short)

2012 Punkt wyjścia / Exit Point (doc., short)

2013 Taki pejzaż / Such a landscape (short)

Twórcy

reżyseria Jagoda Szelc
scenariusz Jagoda Szelc
zdjęcia Zuzanna Pyda
montaż Bogusława Furga, Jagoda Szelc
muzyka Justyna Wasilewska
obsada Kinga Preis, Szymon Czacki, Matylda Paszczenko, Julita Mańczak, Agnieszka Żulewska, Katarzyna Wajda, Artur Urbański, Wael Mohamed Abdelhafez
producent Marcin Malatyński
produkcja Szkoła Filmowa w Łodzi
właściciel praw Szkoła Filmowa w Łodzi
język polski
barwa kolor